čtvrtek 18. srpna 2022

Havlíčkův Brod

Náš poznávací zájezd  provází řeka Sázava. Do Posázaví jsme se se synem vydali hlavně kvůli pověstnému Posázavskému pacifiku. Leč mělo nám být jasné, že časy trampských osad jsou dávno pryč a vláček, který vozil trampíky za dobrodružstvím, kamarády a osadními ohni už není co býval. Ale krajina kolem Sázavy je stále přitažlivá. Než se však jízdy tímto vláčkem dočkáme, navštívíme mnohá jiná zajímavá místa v Posázaví. A takovým místem je i Havlíčkův Brod, který se na této řece rozkládá. 
O malíři Štáflovi si můžete přečíst ZDE.
Po prohlídce Štáflova rodného domku jsme se rozešli a před plánovaným odjezdem z náměstí jsme si zašli na oběd kousek odsud. Opět jsme měli naši známou průvodkyni, o které jsem prohlásila, že kdybych věděla, že pojede ona, nemusela bych brát s sebou žádné jídlo, nemusela bych smažit řízky a podobně. Ona nás vždy nasměruje do slušné restaurace a dokonce pro zájemce zajišťuje večeře, i když je zájezd jen se snídaní. Prostě delegátka na svém místě. Nasyceni a napojeni v restauraci Pivovarský hostinec Rebel se vydáváme k dalšímu cíli dnešního dne. Čeká nás pěší procházka 5 km podél Sázavy.
Hezký letní den

16 komentářů:

  1. Rychle jsem si projela tyto dva poslední příspěvky a musím si k tomu sednout večer pěkně v klidu a Tvoje prima fotky si vychutnat.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, moc moc děkuji za tvé povídání, už hledám ubytování a vydávám se na cesty. Já totiž spisovatelku Vlastu Štáflovou mám moc ráda, mám většinu jejích knížek a jejich život i smutný konec znám, jen jsem nevěděla, kde skončilo to, co se z jejich úžasné sbírky i tvorby zachránilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, nejsem si jistá, zda v rodném domku malíře Štáfla jsou věci z pozůstalosti nebo knížky spisovatelky.. Je to jako antikvariát, je tam všechno možné. Ale pro tebe bude mít návštěva určitě půvab. Zkus si najít kontakt a zavolat tam.

      Vymazat
  3. Maru, mně se Havlbrod líbí a hlavně zbytky hradeb. Občas se tam stavujeme, máš to krásně zpracované! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jiřinko. Určitě si to město zaslouží větší procházku, ale se zájezdem jsme měli ten den hodně nabitý.

      Vymazat
  4. Maruško to jsou hezké fotografie. Havlíčkovým Brodem většinou projíždíme cestou do Telče a máme tam čas jen na přestup z vlaku do vlaku, tak že to tam vůbec neznám. Město je to docela hezké. třeba se i tam někdy dostaneme. Děkuji za hezkou podívanou a měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I my jsme tam byli jen na skok, alespoň už podle náměstí bych město poznala. líbila se mi ta chaloupka vlastně v centru města. Také jsme měli kdysi dávno poblíž centra uličku malých domků, ale ustoupila sídlišti. Je neuvěřitelné, kolik toho domek přežil.

      Vymazat
  5. Maruško,děkuji za procházku Havlíčkovým Brodem.Byli jsme tam jenom na skok,hlavně na náměstí a kolem,když jsme jeli s vnučkou do Jihlavy.Je vidět,že je to krásné město.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne je to daleko a tak alespoň taková malá ochutnávka, kterou jsem při zájezdů uvítala.

      Vymazat
  6. Maruško, ve středu jsem Brodem projížděla, na takhle podrobnou prohlídku tedy čas opravdu nebyl... Děkuji za fotky a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Majko, Havlbrod jsem zatím nenavštívila, ale tvoje parádní fotky mne docela zlákaly. V domě malíře Štáfla bych se určitě nějakou tu chvilku zdržela. Díky za parádní seznámení s městem, pá 😀

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško, děkuju za hezké fotografie a výlet s Tebou. Nikdy jsem tam nebyla, až teď s Tebou. Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkné město, Maruš, ráda jsem se tam přes tvůj blog mrkla🥰

    OdpovědětVymazat
  10. Nikdy jsem tam nebyla...moje škoda.Ale díky tobě vím,jak krásné je to město ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.