pondělí 22. srpna 2022

Hrad Ledeč nad Sázavou

 Popojeli jsme jen kousek a už opět stojíme v Ledči nad Sázavou těsně pod hradem.  A jejej, zase stoupání. :)

Expozice hodin, budíků, hracích strojků, i hodinových obrazů patří do sbírky jednoho jediného majitele, ovšem tohoto pána nám průvodkyně zarytě tajila. Jen víme, že je to vlivná a známá dosud žijící osobnost. 
Město samotné nebude čas navštívit, proto alespoň pohled z jednoho okna na kostel sv. Petra a Pavla ze 14. století. 
Na obraze je hodinová věž s hodinami, které opravdu jdou, ale není v silách majitele, aby docházel na hrad hodiny natahovat. 
Sbírka představuje více než 200 kousků, je tedy pochopitelné, že všechny ode mne neuvidíte. 
Pohled na město z terasy hradu
Druhá expozice zámku, kterou jsem navštívili je věnována sklářství.
Sklo ve vitrínách jsem moc nefotila, protože nás bylo v místnosti hodně, ( i když jsme byli rozděleni na dvě skupiny) a účastníci se odráželi ve skle spolu s odlesky světla. Nedokázala bych zprostředkovat věrně zážitek z krásné expozice. 
Hrad opouštíme druhou stranou než jsme přišli a naskytl se nám tedy i jiný pohled. 
Schodů už máme po stoupání ze Stvořidel do Dobrovítovy Lhoty plné zuby, ale tyto jsou poslední a vedou dolů, tak snad jsme ten dnešní den zvládli. Našlapali jsme podle hodinek 11,9 km a už nás autobus veze jen na ubytování. Tam na nás čekají slušné pokoje s příslušenstvím v hotelu Benica v Benešově poblíž zámku Konopiště. Zámek ani město Benešov není zahrnutý do plánu zájezdu, tak nějak se počítá s tím, že si tam někdy procházku udělají účastníci samostatně. Dneska jsme už ale tak utahaní, že uvítáme sprchu, vybalíme ty naše řízky, uvaříme kávičku a čaj a nezláká nás ani posezení třeba u vínka v zahrádce hotelu. Vždyť jsme vyjížděli z Valašského Meziříčí ve 3 ráno, vstávali jsme ve 2.  První den zájezdu do Posázaví s cestovní kanceláří Vsacan Tour máme úspěšně zvládnutý. 
Pokud se na fotce delegátky někdo našel a nechtěl by tu být, napište mi vzkaz. (Naše prta)

Dnes jsme tedy navštívili:

Hrad Ledeč nad Sázavou

Hezký den

11 komentářů:

  1. Maruš, děkuju za príma článek, kochám se a na rozdíl od vás nejsem z té cesty unavená🥰

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda jsem se podívala.
    Pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško, tento hrad hodně prokouknul, býval omšelý a smutný. Moc ráda jsem tam zase jednou nahlédla! Díky tobě. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Gůglila jsem a vyběhlo na mě, že ta expozice má nevyčíslitelnou hodnotu a pochází z různých českých soukromých sbírek, je pronajatá na zhruba 20 let a bude se stále rozšiřovat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, a nám průvodkyně opravdu několikrát sdělila, že je jeden vlastník. Pokoušeli jsme se z ní vytáhnout, kdo to je, ale tvrdila, že majitel chce zůstat inkognito a musí to tedy respektovat. Tak tady už opravdu nikomu nelze věřit. Také říkala, že tu nenajdeme žádné kukačky, protože tyto hodiny onen pán nesnáší.

      Vymazat
  5. Zajhímavý zámek i hrad. Jen ta část zatím volá po opravě. Hodiny jsou zajímavé a co jich tedy je! Moc hezké Maruško. Za týden pojedeme na Vysočinu a budeme také vyhledávat místa, která bychom navštívili. Ledeč už je od Telče dost daleko ...no uvidíme. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Telči se mi hodně líbilo. Vy rádi chodíte, doporučuji i tuto 11.km procházku: https://marijakesfoto.blogspot.com/2020/06/siskuv-mlyn.html?m=1
      Je tam vyznačena i naše trasa.

      Vymazat
  6. Tak viděli jste toho opravdu hodně.Já Vysočinu objevuji teď,když jedeme s vnučkou občas do Jihlavy a nebo ji vezeme na intr do Humpolce.Myslím,že odbočku na Ledeč nad Sázavou cestou vidíme.
    Je tam krásně.Těch hodin a hrad se mi moc líbí.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, moc ráda jsem se podívala. Byla jsem tam před spoustou let, chci se ještě jednou vrátit, tak snad se to povede.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Stejně jako Libby z Kožuškova.Nebyla jsem tam,ale teď to znám...a sedím doma.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné, moc krásné - hodně jste toho zvládli. Mne to čeká příští rok. Tak ať se daří i nadále takto se toulat...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.