pátek 9. září 2022

Dovolená 2022 - 2.den-Moravský Krumlov-zámek a okolí

 Druhý den naší dovolené jsme zavítali do Moravského Krumlova. Cestou na autobus jsme míjeli  otevřenou lékárnu a mohla jsem koupit skládanou  gázu, hojivou mast a nůžky na lepší ošetření synova kolena.  K převázání rány došlo pak v parku Krumlovského zámku. 

Po prohlídce zámku jsme si zašli na oběd a bodlo i pivko v horkém dni. 
Syna stále lákal výstup k poutnímu kostelu sv. Floriána. Mně osobně stačila procházka kolem kostelů ve městě, ale nakonec jsem se vydala za synem. No byla to opravdu fuška, ale výhled stál za to.  
Až dole ve městě jsem pak zjistila, že při přelézání a zároveň podlézání překážky v podobě spadlého stromu jsem přišla o svého talismánka, medvídka na batůžku, kterého jsem dostala jako dárek. Bylo mi ho líto, když jsem si představovala, že tam někde leží opuštěný. No jsem prostě magor. 
Zjistili jsme, že i na náměstí je zastávka, ze které nám jede autobus domů. To bylo super. 
Jistě jste si na jedné fotce všimli, nebo mnozí víte, že zámek Moravský Krumlov hostí zapůjčenou výstavu malíře A. Muchy. Samozřejmě jsem nemohla tenhle soubor zvaný Slovanská epopej nenavštívit. Na tomto blogu mu však věnuji samostatný příspěvek. 
Prozatím všem přeji hezký klidný den. 

14 komentářů:

  1. Moravský Krumlov je moc zajímavý.Výstavu A.Muchy jsem také navštívila,nádhera....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice už je zámek trochu zrekonstruovaný, ale ještě to bude asi dlouho trvat, než se celý zaskví ve své kráse. Ale libílo se nám tu.

      Vymazat
  2. Tam jsem nikdy nebyla.Je to tam určitě nádherné.
    Přeji Tobě i synovi další nádherné výlety ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Moravský Krumlov je super. Chápu, že Slovanskou epopej dáš zvlášť. Už jsem ji viděla 3x, vždy ve Veletržním paláci, tak jsem zvědavá, jak jí to sluší v Krumlově.
    Syn je, zdá se, rozený turista a milovník památek k tomu. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syn turista je a jsem ráda, že mi dělá společníka, když manžel už nemůže. Jen si stále nechce představit, že já starší člověk už mám své limity. A kdo ví, jak dlouho bude moci takto cestovat, zjistili mu něco s páteří. Mám z toho trochu obavy a bráním se uvěřit diagnóze. Zatím je doma a chodí na pravidelné procházky do okolí. Ale samotnému se mu nechce, když to tu kolem zná. Musím ho nutit a teda jít i s ním.

      Vymazat
  4. Maruško, to je nádhera, já jsem tam byla s manželem ještě když tam Epopej byla před odvozem do Prahy, zámek byl škaredý a oloupaný, brána zavřená a takhle krásný je až teď. Chtělo by to znova se tam podívat!
    Moc ráda jsem tvůj blog navštívila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, zámek ještě není zdaleka opravený celý, ale je vidět i uvnitře tedy takové to zázemí pro turisty, pokladny, toalety jsou moderní a u Epopeje je v přízemí také moderní vstup a odkládací prostor pro zavazadla. S batůžkem tam nikoho nepustí. :) Na mne tedy působil ještě docela ošuntěle, alespoň je vidět nějaký pokrok.

      Vymazat
  5. Moc pěkné fotografie z nádherných míst. Líbí se mi tam všude a moc. Díky za krásnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, na epopej jsme se byli před roky podívat, ráda na tvých fotkách vidí jistý pokrok v opravách zámku.
    Posílám pozdravy. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, zámek sice částečně opraven je, ale ještě je na něm hodně práce. I to nádvoří nebo zahrada bysi zasloužili trochu úprav. Nevím, jak to vypadalo dříve, ale jinak zázemí pro turisty je moderní a snad se i celý zámek dočká vzkříšení.

      Vymazat
  7. Pro mě jsou to neznámá místa a tak jsem se ráda podívala.Já bych ten kopec nevylezla,jenom ten pohled nahoru mě děsí.Jsi velká cestovatelka.Míši by mně bylo také líto.Hodně na takových milých věcech lpím.
    Jsou to Maruško všechno moc krásné fotografie.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, však já jsem byla hodně uštvaná, když jsem se tam vydrápala. Sotva jsem lapala po dechu a ani jsem už neměla sílu kostel obejít. Z druhé strany tam vedla silnice a za kostelem stály nějaké domky, takže on to byl asi ostroh a my se drápali z té špatné strany. Ale obejít to po nějaké silnici by asi zase bylo hodně delší. I tobě hezký víkend.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.