sobota 19. listopadu 2022

Jak šel čas Valašským Meziříčím

 Naše město vzniklo sloučením dvou měst Meziříčí a Krásno. Najdete ho v okrese Vsetín na soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy v kraji Zlínském.  Nedávno prošlo Náměstí rozsáhlou rekonstrukcí a už jsem psala o tom, že do dlažby byly vsazeny desky s důležitými událostmi města. Také jsem se od mnohých čtenářů blogu dověděla, že takto vepsaná historie města do dlažby se najde i v jiných městech.  Je to dobrý nápad a mne napadlo si tuto historii vyfotit. Když byla rekonstrukce Náměstí (máme jen jedno a proto se nejmenuje ani Míru nebo Svobody a podobně) dokončena, tryskaly chvíli v dolní části vodotrysky, ale nyní na zimu je vše samozřejmě vypnuto. Určitě se sem podívám ještě v létě. Nyní si můžeme přečíst časovou osu. 

V plánu mám vystopovat i všechny zlaté destičky, které připomínají zmizelé židovské rodiny z našeho města. Ty zase jsou různě po městě při krajích chodníků. 

29 komentářů:

  1. Zajímavě pojatá historie města. Kameny zmizelých jsem fotila v Olomouci. Tuším že už jsem zahlédla nějaké i v Litomyšli. Tady zatím ve Třebové nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevím, zda je o všech kamenech u nás zmínka na stránkách města, ale na pár už jsem narazila a na stránkách je nenašla. Takže to asi bude docela zajímavé. Možná, že někde přece jen jejich zmapování je. Ale pro mne to je znovu se městem projít.

      Vymazat
  2. Zlatých destiček jsem si už všimla, ale takovouto časovou osu ještě neviděla. Ale třeba se jen špatně dívám pod nohy :-) Je to zajímavé, škoda jen že někdy jsem luštila písmenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtělo by to občas očistit od nečistot, ale když si obrázky zvětšíš, tak to vyluštit docela jde.

      Vymazat
  3. Maruško to je opravdu zajímavě popsaná historie. Zajímavé řešení. Přeji Ti hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško, Kameny zmizelých ( já bych trefně napsala zavražděných! ) jsem našla a fotila v mnoha městech u nás i v cizině, především v Německu a Rakousku.V samotných Nerátkách jich je jen pár.
    Právě jsem dočetla další dvě knihy o Holokaustu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, nevím kolik tu těch kamenů je, ani zda jsou někde zmapované na stránkách města. Zatím jsem viděla jen pár fotek, jak některé umísťovali zástupci města s dětmi ze školky nebo prvních ročníků ZŠ, ale na seznam umístění jsem nenarazila. Nevím, zda bych měla sílu o Holokaustu číst. Už i filmy mi nedělají dobře a to jsem měla kdysi válečné filmy ráda.

      Vymazat
  5. Maruš, moc zajímavé. Musím si na to naše nové náměstí zvyknout. Připadá mi teď hodně veliké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zdání větší plochy asi způsobuje absence stromů a keřů, které byly odstraněny. Nová výsadba ještě není tak vzrostlá.

      Vymazat
  6. To je článek podle mého "gusta" ☺. Do ValMezu jsme jezdili už za mého dětství, tam vlakem Ova-Kojetín a pak přestup směr na Rožnov p. R. a vystoupili jsme v Zubří. Dodnes si pamatuji ty stanice. Byla jsem i na zámku, v gobelínce ... Tu "časovou přímku" jsi výborně nafotila, je vidět, že je to nové, v Ostravě na Masarykově náměstí to je už řadu let a zrovna na svatomartinských hodech jsem některé tabulky fotila. Je to výborný nápad. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen by chtělo občas ty desky očistit od nanesených nečistot u vystouplých písmen pro lepší čitelnost. Stačilo by zamést.

      Vymazat
  7. Maruško,hezky si nás seznámila s tvým městem.Vůbec jsem v těchto končinách nebyla.
    U nás by mělo být 32 Kamenů zmizelých.Jsem ostuda,ještě jsem žádný neviděla,ale díky tvému příspěvku se na ně zaměřím.Bohužel do města chodím jenom vyjímečně.Dokonce i na nákupy jezdíme jinam.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to nechám až na jaro, až po jarní očistě. :)

      Vymazat
  8. Maruško, moc hezký příspěvek. I já jsem Kameny zmizelých zaregistrovala před lety v Olomouci, pár jich je i u nás. Je to skvělý nápad, vkusné připomenutí něčeho, na co by se rozhodně nemělo zapomenout!
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Moc zajímavě posaná historie Maruš,ráda jsem se podívala na vaše krásné město.

    OdpovědětVymazat
  10. Maruško, ráda jsem si přečetla o historii Tvého města, zajímavé. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné povídání.Měla bych to poslat vnukovi.Kubík se tam narodil,ale když mu byl 1 rok,tak se odstěhovali.
    Pamatuji tu hrůzu 1997-byla jsem na pár měsíců na Moravě...
    Přeji klidné dny ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu povodeň a ten nejhorší den mám stále před očima. Nám tenkrát silně zatékalo i přes okna, ždímala jsem hadry na okně, několik kýblu vody v bytě. Konečně až po zateplení a výměně oken máme klid. Bála jsem se každého deště.

      Vymazat
  12. Krásně napsaná historie a také moc krásné město. Děkuji za milou návštěvu a přeji krásné dny hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  13. Ve vašem městě jsem nikdy nebyla, to co jsi sem dala je opravdu zajímavé.
    Mějj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Pěkný nápad, nikde jsem to zatím neviděl. A určitě lepší než "chodník slávy" v Holywoodu.

    OdpovědětVymazat
  15. Majko, povodeň v roce 1997 mám ještě v živé paměti. V každé obci zmizelo z povrchu světa cca 7 domů.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.