čtvrtek 21. září 2023

Vinné sklepy Kutná Hora - degustace

Když se takto vydáme do některé lokality na dovolenkový pobyt, vždy si zjišťujeme,  jaké město nabízí letní aktivity a jak bychom je mohli zahrnout do našich plánů. Jako třešničku na dortu jsme si letos vybrali  na poslední večer dovolené degustaci vín s prohlídkou kutnohorských vinných sklepů v části bývalého kláštera Voršilek. Degustace je spojená s výkladem o historii kláštera, prohlídkou kostela Nejsvětější Srdce Páně a vinných sklepů. Vstupenky bylo možné zakoupit On-line a to v předstihu, protože počet návštěvníků je  limitován.  Den D a hodina H je tady. 
Nejprve jsme se seznámili s klášterem.
 
Výstavba barokního kláštera začala dle návrhu architekta Kiliána I. Dientzenhofera v roce 1738. Z důvodu nedostatku financí byla v roce 1743 dokončena pouze tři křídla z původně plánovaného komplexu na půdorysu nepravidelného pětiúhelníku s velkou centrální kaplí (kostel Nejsvětější Srdce Páně). Budova tedy není poškozena žádnou válkou ani katastrofou, ale je připravena na napojení dalšího křídla, k čemuž již nikdy nedošlo. V jednom křídle kláštera se nachází sklepy  vinařství Kutná Hora, ve zbytku je církevní gymnázium. 
Exkurze pokračovala v kostele, kde jsme se usadili do lavic a vyslechli velmi zajímavou historii i o spojení kláštera s vínem. Musím říct, že náš průvodce byl velmi příjemný pán, který jednak velmi hezky mluvil a jednak bylo zřejmé, že se s vínem i klášterem samotným dokonale sžil a ví o čem mluví. Někdy poznáte, že má průvodce svou řeč naučenou a jen odříkává text. Náš průvodce uměl zaujmout.
A nyní se podíváme do sklepů a dovíme se, co se děje s vínem od semínka po sklizeň a dál než se dostane na stůl. 
Vyjdeme ven ze sklepa a pokračujeme přes vinárnu do velké místnosti, kde je pro všechny připraveno malé pohoštění a ochutnáme několik vzorků, o kterých se opět dovíme jejich příběh, posoudíme vzhled, vůni, chuť...A jako překvapení a příjemné zpestření nám průvodce  zahrál na klavír. Byl to opravdu příjemně strávený čas.
Ještě poslední lehká večeře v restauraci našeho hotelu a jdeme balit. Zítra po snídani se rozloučíme, poděkujeme personálu a hurá k domovu. 
A kdo navštěvuje moje stránky možná ví a všiml si, že jsem do své sbírky varhan opět získala nějaké kousky a tak zájemce ještě čeká jeden článeček jako shrnutí této mé záliby. 
Pro zatím se mějte všichni krásně a děkuji za vaši milou návštěvu. 

24 komentářů:

  1. Maruško, vypadá na opravdu skvěle strávený čas.
    Kláštery mám moc ráda, to víno je příjemný bonus.
    Děkuji za reportáž a přeji pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přímo na prohlídce tohoto kláštera, tedy v současné době církevního gymnázia jsme nebyli, ale hodně jsme se o něm dověděli. Kláštery jsou pro mne místa magická a zvláště klášterní knihovny. Na prohlídce kláštera, který mne hodně zaujal jsme byli ve Staré Říši.

      Vymazat
  2. Vidíš, a já si myslela že to jedno křídlo třeba vyhořelo a už ho nepostavili znovu.... tak zas vím víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě ty výstupky a nepravidelnost boční zdi svědčí o tom, že je stavba na napojení dalšího křídla připravena. Asi také proto byla ponechána takto bez omítky.

      Vymazat
  3. Něco podobného jsme zažili v Čejkovicích. Je vidět, že klášter a víno patří k sobě, to bych se ráda podívala. Hezky jsi to představila. Ale jinak jako "klášternu" (jak se u nás praví) by mě tam nedostali. 😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však existuje i víno Klášterní, ale nyní nevím, ze kterého je vinařství. :)

      Vymazat
  4. Byla to hezká tečka za vaší dovolenou.Vínko bylo určitě dobré.Zažila jsem to v Kroměříži v arcibiskupských vinných sklepých,které jsou prý nejstarší v Evropě.Díky za procházku....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, koupila jsem mešní víno z Kroměříža v Nitře pro zetě! Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Máš pravdu, byla to skvělá tečka. Jsem ráda, že termín byl právě na pátek.

      Vymazat
  5. Maruško,vybrali jste si zajímavou aktivitu.Využije dovolenou ve všech směrech.
    Klášter je moc krásný a k tomu ještě skvělé víno.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A příjemný průvodce. Už jsme takto ochutnávali víno ve Znojmě, ale tam to na mne působilo jako doslova reklamní akce vinařství. I když příjemná hodinka to byla také, zvláště nás vytáhla ven i večer a ten byl na hradbách znojemského hradu úžasný. Tento průvodce mluvil hodně o tom, jak se ze semínka vinné révy dostane víno až na stůl. Nepůsobilo to tedy tak násilně jako reklama, i když víno bylo možné zakoupit.

      Vymazat
  6. Maruško,takový závěr dovolené jsme měli v Šatově? Vínečko kvalitní dovedu ohodnotit.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško navštívili jste krásné místo s dobrým průvodcem jsou prohlídky opravdu zajímavější a zakončené takovou tečkou...to už je perfektní. Děkuji za hezkou reportáž a přeji Ti prima den.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, tak to mě moc potěšilo. Pro ČMP řádu sv. Voršily jsem pracovala a KH vč. kláštera znám dobře. Vč. kostela, vinných sklepů a gymnázia. V KH jsem byla na začátku léta. ☺♥
    Měj pohodový den.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ty měj prima den. Opravdu se nám v KH a okolí moc líbilo a navštívit vinařství v klášteře byla opravdu dobrá volba na závěr. :)

      Vymazat
  9. Tak tohle jsme v Kutné Hoře nestihli. Takže fajn tip, co příště, protože jsme toho nestihli víc :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  10. Ráda jsem se podívala. Fotky jako vždy OK. Já byla na podobné akci v Kroměříži.
    Hezký den!
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My už jsme takto absolvovali degustaci ve Znojmě, ale tam to na mne působilo hodně reklamně. Ona to vlastně reklama je, ale když se to umí podat, tak si ani nepřipadáš, že tě někdo lanaří na koupi vína. Tady v KH se mi moc líbilo, že průvodce to pojal velmi kulturně, což k vínu patří a nakonec i s hudbou na klavír, opravdu velmi příjemný večer.

      Vymazat
  11. Zajímavý tip. Plánujeme se di KH ještě někdy vrátit, protože jsme při naší jarní návštěvě nestihli rozhodně vše, co nabízí, tak aspoň víme o další možnosti.

    OdpovědětVymazat
  12. Maruško, vínko mám moc ráda, tam by se mě líbilo ! Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.