úterý 19. září 2023

Zámek Kačina - exteriér

 

Sedmý den naší dovolené by měl být tak trochu odlehčený, protože v podvečer nás čeká dlouho dopředu zamluvená a zaplacená degustace vín v bývalém klášteře Voršilek.  Zámek Kačina nebyl v původním plánu, chtěli jsme si v týdnu ještě vyšlápnout krásnou stezkou kolem říčky Vrchlice do Malešova. V plánovaný den jsme vložili kvůli nejistému počasí jiný výlet a dnes už bychom na takový výlet asi neměli moc sil i času.  Zámek Kačina byl tedy východiskem pro dopolední výlet posledního dne.

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v Česku. Nachází se v obci Svatý Mikuláš nedaleko kutné Hory, Je chráněn jako národní kulturní památka. Dnes je jedním z muzeí Národního zemědělského muzea.  Zámek, zvaný dříve také jako " Husa" , dal postavit nejvyšší purkrabí Království českého hrabě Jan Rudolf Chotek z Chotkova na novodvorském panství, které již roku 1764 zakoupil Jan Karel Chotek. Starší novodvorský zámek v obci i přes celkové rozsáhlé úpravy nevyhovoval potřebám sídla, proto hrabě Chotek ponechal pouze správu panství a nechal vystavět nový sídelní zámek ve Svatém Mukuláši.  Více na Wikipedii.
Zámek jsme si obešli dokola  
A prošli jsem se i v botanické zahradě. 
Je čas na prohlídku, jdeme ke vchodu.
Po prohlídce zámku jsme se výborně naobědvali v hostinci Na huse
Interiér zámku si nechám zase na příští příspěvek.
Cestou zpět do Kutné Hory jsem z autobusu ještě vyfotila zámek v Nových Dvorech, kde původně hrabě Chotek sídlil. Dnes v zámku sídlí Základní škola. 
Hezký den a děkuji za návštěvu. 

19 komentářů:

  1. Maruško,děkuji za zámek Kačina a těším se i na interiéry.Zámek je krásný a když jsme se tam my stavovali,část se opravovala.
    A vstup do parku byl jen na vlastní nebezpeční kvůli vichru předchozích dnů,tak jsem fotila jenom od brány.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste měli smůlu. Zámek je krásný a možná bych uvítala i větší květinovou výzdobu, ale i tak se mi tam líbilo.

      Vymazat
  2. Maruško, další moje milovaná místa! Kačinu mám moc ráda, Na Dvorech se narodil můj děda a moje kamarádka tam má. domek...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fajn, že máš k tomuto místu i citový vztah. Tento zámek si oblíbili nejen naší, ale i zahraniční filmaři.

      Vymazat
  3. Stále se budu opakovat, ale když ty jsi byla na trase kterou jezdím už od mala takže všechna tato místa znám. Ale jen z auta. Na Kačině jsme sice jednou byli se školou, ale vznikl jakýsi informační šum mezi zámkem a školou takže když jsme tam dojeli byl zámek zavřený kvůli rekonstrukci. V tom zámku v Nových Dvorech je ta škola už nejmíň 40 let. To jsme tam zas výjimečně zastavili že se podíváme cestou na chalupu a zrovna jsme natrefili když se tam stěhovala. Takže taky smolík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se někdy zadaří. Ale znám to, když jsme jeli autem třeba ještě s tátou za příbuznými, tak se také většinou nikde nezastavovalo.

      Vymazat
  4. Teď nás tam zavede cesta jen když je někde okolo objížďka. Tahle ves je mimo naší hlavní trasu. Což už vůbec nehrozí že by se tam stavělo...

    OdpovědětVymazat

  5. Maruško, obojí znám a díky tvým skvělým fotkám a prezentaci na blogu ráda znova prohlížím a mám radost, že se Nové Dvory od dob mé první návštěvy tam tolik zlepšily. Když jsem na jedné výstavě viděla obraz, jak vypadaly za doby své největší slávy, upadla mi brada. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, když jsem po mnoha letech navštívila Horšovský Týn, hrkly mi slzy do očí. Já pamatuju za zámkem a kolem Vdovského domu, jenž býval muzeem, krásnou Francouzkou zahradu, jako je dneska třeba Květná zahrada v Kroměříži. Našla jsem neudržovaný nebo špatně udržovaný pozemek bez laviček....Dneska už to tam také vypadá lépe, jen ten vdovský dům chátrá. Ale zlepšilo se hodně. Je to nyní příjemný lesopark.

      Vymazat
  6. Krásná a precizní reportáž, jako vždy.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško Kačinu znám dobře, byla to moje oblíbená procházka se synem v kočárku. Bydlela jsem nedaleko. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musely být krásné procházky. Je tam moc hezky.

      Vymazat
  8. Kačinu jsem měla v hledáčku, když jsme byli na prodlouženém víkendu v Kutné Hoře. Jenže jsme tam byli mimo sezónu, takže ještě nebylo otevřeno. Takže my se vypravili podél Vrchlice :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta procházka kolem Vrchlice mě mrzelo, ale ne vždy se podaří splnit vše naplánované. Hlavně se pak nemá sedět líně doma. Podívám se k tobě, jestli máš o vaší procházce fotky, abych věděla, o co jsme přišli.

      Vymazat
  9. Včera jsem tu napsala komentář, nevidím ho tu. 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, dívala jsem se do spamu a komentář tam není, tak nevím. Určitě jsem nic nemazala.

      Vymazat
    2. Neva. ☺ Fotky zámku se mi moc líbí, Kačina je u nás takový učebnicový příklad toho empíru, na mnoha zámcích to najdeme v menší podobě, třeba u vás na zámku Lešná u ValMezu, v Raduni atd. Tady je vidět ten větší rozsah a tvar zámku. A hlavní je, jít na prohlídku takových zámků, to mě vždy zajímá.

      Vymazat
  10. Moc krásné místo. Zámek je opravdu velký a nádherný. Tam by se mi moc líbilo. Děkuji za úžasnou reportáž z těchto míst.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.