neděle 1. října 2023

Výšlap Hostýnskými vrchy z Tesáku přes Troják do Hošťálkové

 Tato dvě místa znám velmi dobře v zimě i v létě,  neb v turistice a lyžování, nejen sjezdovém, nás otec pilně vzdělával. Po dlouhých letech, v jednu jarní sobotu L.P. 2007 jsem představila tento kout i svému mladšímu synovi.  

Do Bystřice pod Hostýnem jsme jeli z Val. Meziříčí vlakem a dál až k chatě na Tesáku autobusem. A takto jsme se dostali prakticky na krásnou hřebenovku i s výhledy na poutní místo Hostýn. Výlet jsem měla i na starém blogu, ale jelikož už uběhlo více než 15 let, zapadne zde do rubriky " Retro výlety". Ono jde totiž o to, že dneska lesy a vlastně i rekreační střediska vypadají úplně jinak. 
Jsme na startu před restaurací Tesák, která v lednu 2022 vyhořela. Majitelé se ale nevzdávají a turistům nabízí speciality šéfa kuchyně  v prostorách protější chaty
Na obzoru je vidět poutní místo Hostýn
Jsme u chaty Troják, kde je i Ski areál a jdeme dál k rozcestí Pod Trojákem.
Rozcestí Pod Trojákem
Netuším, zda Památník partyzánů ještě stojí v dnešní době, když hvězda, srp a kladivo  jsou nenáviděné symboly. 
A nyní, po důkladném odpočinku vyrazíme už jen z kopce dolů do obce Hošťálková na autobus. 
Zastávka se teprve zamýšlí budovat. 
Na zastávce Jablůnka, rozcestí Ratiboř musíme přesednout a tak koukáme na stavbu mimoúrovňové křižovatky. V současnosti  je dávno hotová a zamotává hlavu cestujícím, kteří neví, kde zastaví autobus na Vsetín. Když se vezete, dovíte se to včas, když čekáte, zjistíte, že jste neměli čekat na mostě, ale dole při sjezdu z nadjezdu. My už to naštěstí známe. 
I když se připlížil podzim, vložila jsem jarní výlet, ale snad mi tuto opovážlivost odpustíte. 

Naše trasa na mapě

Hezký den. 

27 komentářů:

  1. Maruško,to byl nádherný výlet a do míst,kde to vůbec neznám.Moc ti to slušelo,ale tobě to sluší i teď.
    Je dobře,že uvádíš rok a dáváš to pod retro.Já se takhle nachytala na jednom blogu.V reálu to bylo poněkud jinak,výlet byl
    hodně staršího data.Měj hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, máš pravdu.jak se mění krajina, tak i vybavenost regionů. Nám se třeba stalo, že jsme na internetu našli stránky restaurace, kam půjdeme na výletě na oběd a restaurace zavřená. Nyní pokud nemají restaurace na stránkách uvedený jídelníček, nejlépe denní menu, tak nebereme.

      Vymazat
  2. Ty výhledy do krajiny jsou nádherné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto mám ráda hřebenovky, že je vidět často i na druhou stranu. A když se v poslední době hodně kácelo kvůli kůrovci, tak se ty výhledy odkrývají ještě více.

      Vymazat
  3. Maruš, to jste se našlapali, ale výlet krásný a příroda nádherná. Vůbec nevadí, že si dala jarní článek, už se na jaro teď těším, podzim nemusím🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupodivu mi nevadí šlapat, nohy jsou stále akční, ale ta záda. Tenkrát to bylo ještě dobré, ale v posledním roce se to markantně zhoršilo. Jsem zvědavá, co mi řekne v listopadu doktor.

      Vymazat
  4. Maruško, to vůbec nevadí, moc ráda jsem se podívala.
    Taky mám pár míst, která jsem nestihla zveřejnit. Třeba na ně někdy dojde...
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se začnu hrabat ve fotkách, tak se vždy něco najde,. Ono nejde ani tak o to, abych něco mermomocí zveřejňovala, ale chtěla jsem mít tady ucelený přehled o našich výletech, i když až z těch posledních let a zařazených i podle krajů. Tak sem občas šoupnu i historii. :)

      Vymazat
  5. Maru, tos mi udělala radost - s tou Hošťálkovou. V Jeseníku v lázních s námi byl jeden starší pán z Hošťálkové a když jsem jela v pondělí po 17.listopadu 1989 na sl.cestu do Vsetína, stavili jsme se u něho a dali mu nějaké propag.věci - měla jsem to povolené od nadřízené. A tak mohu říct, že jsem v Hošťálkové byla ( na Hostýně ještě, bohužel, ne).
    Vidím, že výletujete dlouhá léta a je mi to moc sympatické. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hošťálková a celé to údolí dál směrem na Bystřici pod Hostýnem s odbočkou na Zlín je moc krásné. V jedné té vesnici je krásný penzion pro důchodce a vždy, když jedeme kolem, tak si říkám, mám-li být jednou někde v domově pro seniory, tak bych si přála být tady.

      Vymazat
  6. Krásný jarní výlet nádhernou krajinou. Tam to také neznám a tak díky za Tvé nádherné fotografie. Moc Ti to sluší. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  7. Je moc pěkný "materiál" a vůbec bych neřešila, že dáváš jarní článek. Je každého blogera věc, co si na blog vloží. A takové trasy je dobré připomínat! Já jsem Hostýnské vrchy poznala až před dvěma lety ( v září), s přítelem jsme si vzali ubytování na 7 nocí v Brusence a každý den jsme vyráželi na výlety, byli jsme i na tom Hostýně, mám to na blogu. Ale po pravdě, v době poutí by to pro mne nebylo, to bych vůbec nepoznala a neužila. Já mám podzim ráda, tedy takové dny, jako byly teď, zimu tak nějak přežívám a neskáču radostí nad sněhem. 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My na Hostýn občas zajedeme, krásný je i podzim, samozřejmě mimo pouti hlavně kvůli pěší procházce. Ale pamatuji si, že jsem tam jednou byla právě v období pouti s rodiči jako dítko a moc se mi líbily všechny ty otevřené stánky s cetkami, korálky, obrázky a jak krásně svítily v uličce kolem dlouhých schodů. :)

      Vymazat
  8. Hezký fototip na výlet. Tam to neznáme....

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkně jste si tenkrát vyšlápli. A já si ráda fotky prohlédla, protože tato místa neznám.
    Měj se hezky a užívej krásných dní !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. I když retro, tak určitě zajímavý tip na výlet, tyhle končiny prozkoumané nemáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo já se omlouvám, ale vylovila jsem tě ze spamu a tak jsi tu dvakrát. netuším, proč dávají do spamu i domácí.

      Vymazat
  11. Parádní "retrovýlet", jste fakt dobří turisté. Nevím jak kdo, ale mně se lyžařská střediska bez sněhu zdají hodně pustá, smutná. Jako kdyby i ta příroda byla od lyží unavená a čekala, že ji sníh přikryje peřinkou. A neuznávám, když se novým výkladem dějin ničí památníky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zatím mě to moc nenapadlo, už jsem navštívila i v létě hodně takových míst při nějaké túře. Smutná jsou možná na jaře, ale to i ta příroda celkově bývá taková ještě posmutnělá, dokud nezačne vše rašit.

      Vymazat
  12. Maruško,je paráda,že máš parťáka pro cestování.
    Eva H.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.