sobota 22. června 2024

Olomoucké slavnosti 2024

 
Do Olomouce jezdíme posledních pár let často a už jsem se o ní zmiňovala vícekrát, proto si tentokrát centrum města užijeme trochu jinak. Nebudeme se opírat o historická data, přesto se na chvíli do historie přeneseme díky akci konané na Horním náměstí. 
Vystoupení skotských dudáků bylo úžasné. ještě jsem něco podobného neviděla, i když pocházím z Chodska, kde dudy jsou také starým oblíbeným nástrojem. Dudy jsou docela "uječený" hudební nástroj, ale v takovém, množství dudáků a v kombinaci s bubnem a bubínky to byl opravdu nevšední zážitek. 
Mrkli jsme se i na trhy na Dolním náměstí. Vlastně jsme pendlovali po náměstích podle toho, co se tam právě konalo a odpočinout jsme si šli do Smetanových sadů. Na dlažbě Dolního náměstí je náznak objeveného románského kostela.  Na část dlažby byl použit čedič, který postupem času a ošlapem tmavne a vytvoří viditelný obrys základů kostela. 
A tohle posezení při sledování dění na pódiu mi velmi velmi vyhovovalo. Tedy mým zádům. Lebedila jsem si, i když na sluníčku, které hřálo až moc. 
 A n závěr ukázka střelby z historických pušek a způsobu někdejšího boje. 
Ulicí s větrníky, do které jsme zatím jen nahlédli se vracíme na tramvaj, která nás doveze na vlakové nádraží a jedeme domů. den se vydařil a jsem ráda, že jsem se k výletu dala přesvědčit. 
Léto přeje výletům, dovolené jsou v plném proudu. Odpočiňte si a hlavně mějte na cestách příznivé počasí. 

16 komentářů:

  1. Maruško, krásná reportáž - já sice raději jezdím někam mimo takové slavnosti, ale doma si u tvých fotek libuji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi nechtělo jet, ale Michal to zase zbožňuje a tak jsem si dala podmínku to rozárium. Ale nakonec to byl docela pěkný den.

      Vymazat
  2. Hezky pojaté slavnosti. Moc hezké fotografie. Krásnou neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško děkuji. Nyní zase makám na zahradě mezi bouřkami. Ale dneska už snad se vše rýsuje k lepšímu. Opravila jsem terén a zasela trávu. No vůbec jsem v tomto týdnu dělala vylomeniny. 😆

      Vymazat
  3. Maruško, Olomouc je krásné město a slavnosti se evidentně podařily. Kostýmy, stánky, atrakce, vypadá to všechno hodně dobře.
    Děkuji za parádní reportáž a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi líbilo, že lidi bylo tak akorát, žádné velké davy a dalo se i pohodlně projednat a nebo relaxovat v lehátkách. To se mi moc líbilo. 🙂

      Vymazat
  4. Maruško zdravím, tak to musela být pěkná akce, je vidět jak to tam žije... Ráda jsem si vše prohlédla, Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Musím to pohlídat, docela mě to láká příští rok tam zajet. Tedy jestli to mají každý rok. Skotští (čeští) dudáci nám hrávali na jedné výstavě psů. Bohužel ta byla zrušená a to mě moc mrzí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná, že dny města jsou každý rok, ale nevím, zda jsou i dudáci.

      Vymazat
  6. Olomouc je moje oblíbené místo, dá se říct srdcovka. Je to blízko a Tvé fotky to potvrzují, člověk si tam najde to, co ho zajímá. A co ta socha? Není to sv. Pavlína? Nebyla jsem v Olomouci rok a už mě to zajímá. 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znovu se na fotky dívám, město bylo pěkně vyzdobené, ta historie je na každé fotografii. To je dobře vymyšleno. 😀

      Vymazat
    2. Hanko, není to sv. Pavlína,ale více se můžeš dočíst zde https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/socha-z-pisku-olomouc-marina-marsalek.html

      Vymazat
    3. Už jsem si to našla a přečetla, kdepak "moje" sv. Pavlína! Už mám "jasno", díky. 😊

      Vymazat
  7. Určitě moc pěkná akce a ani tam nevypadá předlidněno (já davy lidí moc nemusím). V Olomouci jsem ještě nebyla, měla bych to napravit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. No, tak tomuhle říkám slavnosti, Majko! Skvělý program, parádní kostýmy a všechno ostatní, co k tomu patří ... Bezvadně zdokumentováno, připadá mi, jako kdybych tam byla s vámi. Obdivuju tě, že takové akce zvládáš, mě by asi trefil šlak. 🙄 😉

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.