pátek 4. října 2024

Zájezd 2024 - Slovensko Spišská Sobota

 16.srpna 2024 jsme se vydali s cestovní kanceláří Vsacan tour  na Východní Slovensko do malebné oblasti Spiše a Spišské Magury, spojený s návštěvou zdejších historických míst, architektonických skvostů a církevních památek, z nichž mnohé byly zapsány do světového dědictví UNESCO. Na skok se stavíme také v Polsku na atraktivním hradu Niedzica a projedeme se na tradičních vorech v národním parku Pieniny.

Z Valašského Meziříčí jsme vyjeli přesně v 3:15 hod. Máme před sebou dalekou cestu s výhledem na tatranské štíty. Prvním cílem byla Spišská Sobota s kouzelným náměstím s měšťanskými domy s doškovými střechami. Navštívíme i kostel sv. Jiří (sv. Juraja) Cesta je daleká a je potřeba odpočívat. 
A konečně jsme tady. Den je nádherný. Vystupujeme přímo na náměstí kousek od kostela sv. jiří. Tady by se slušelo říci pár slov o městě samotném. Jednak je součástí města Poprad a svými památkami je zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO. Samotné náměstí je klenot architektonických památek v podobě středověkých měšťanských domů. První zmínka o městě se datuje k roku 1256.

 Všimli jste si někdy že mnohá města mají ve svém názvu i některý den v týdnu? Je jich docela dost  třeba Rimavská Sobota, Danajská Streda, Nitrianská Streda, Dolná Streda, Plavecký Štvrtok, Spišský Štvrtok. Odpověď najdeme v sředověké minulosti. Některá města dostala od vrchnosti právo na pořádání trhů a den konání trhů se časem promítl i do názvu města.  Více o historii se zájemci mohou dočíst na stránkách Wikipedie.  

Na dalších fotkách: Mariánský sloup, renesanční zvonice z roku 1598, památník padlým. 
Zřejmě měrka na obilí pocházející ještě z dob trhů.
A nyní pojďme nakouknout do kostela sv. Jiří. Zde jsme se mohli posadit do lavic a místní občan nás seznámil s historií a samozřejmě s jednotlivým velmi cenným vybavením kostela. 
Vyčerpávající informace lze najít zde na Wikipedii. 
Varhan jsem do sbírky získala více. Souhrnný článek si na konec také napíši. 
Nasedáme a jedeme dál směr Kežmarok, kde toho také navštívíme hodně. 
Tak tedy pokračování zase příště, i když nám první den ještě zdaleka nekončí. 
Mějte se krásně. 

17 komentářů:

  1. Maruško, to je nádhera. Zaujaly mě ty stejné štíty domů a také ony uzavíratelné oltáře. O těch jsem četla, že byly vytvořeny proto, že se daly přenášet a uzavřely se při přenesení čímž nehrozilo jejich poškození a také se daly snadněji schovat před zničením při nájezdech vojsk jiného náboženského zaměření. Zajímavý zájezd Maruško. Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, mic děkuji za tento komentář, kterým jsi krásné doplnila informace o oltářích.

      Vymazat
  2. Pěkně jste se o prázdninách toulali. Náměstí i kostely,moc hezky jsi nám to Maruško nafotila. 👍

    OdpovědětVymazat
  3. No to jsou moc krásné fotky. Ono je na Slovensku krásně. Jezdívali jsme tam na dovolenou- jenže to už je tedy docela dávno.
    Těším se na pokračování.
    Zdravím a měj klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Slovensku je opravdu krásně. Já už tam občas zajedu jediné se zájezdem. Soukromé už by to bylo bez auta náročnější. A s cestovkou je všechno zajištěno, člověk si to můze bezstarostně užít.

      Vymazat
  4. Marie, miluji to na Slovensku a těch památek, co už jsme viděli a ještě možná uvidíme. Díky za krásné snímky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, památek a zajímavých míst je tolik, že není v lidských silách vidět na vlastní oči všechno. Ale společnými silami to dáme dohromady. 😁

      Vymazat
  5. Moc hezké povídání o krásách Slovenska.Také jsem v září byla na Slovensku v Tatrách,postupně o tom napíšu,hezké podzimní dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DekujiEvi, už jsem u tebe mrkla na Popradské pleso. Ráda bych se tam zase někdy podívala.

      Vymazat
  6. Maruško,to jsou nádherné fotografie.Měšťanské domy jsou jako malované.A líbí se mi vybavení kostela,je nádherné.
    V Popradu jsme byli jednou ubytováni,když jsme dělali tůry po Vysokých Tatrách.Škoda,že mám z té doby jenom pár černobílých fotografií.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jsem ráda, že jsem tu digitální dobu ve focení mohla zažít. Vzpomínky jsou pak o něčem jiném. Myslím vždy i na lidi postižené povodněmi, že mnozí možná přišli i o alba rodinných fotek. To je hodně smutné. Internetové cloudy mají výhodu.

      Vymazat
  7. Maruško, moc ráda jsem se podívala na tvé aktuální fotky. Je to už celkem hodně let, co jsem tam byli naposledy...
    Děkuji a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkné výletování jste si udělali, na Slovensku jsem hodně dlouho nebyla a proto si to s tebou pěkně procestuji. Takže se těším na pokračování. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsi Slovensko dopreji jen s cestovkou. Je škoda, že jsme se rozdělili a máme rozdílnou měnu.

      Vymazat
  9. Ty budovy jsou "vymazlené" jako u nás v Telči nebo v Holašovicích. A kostel sv. Jiří je také skvostný.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.