sobota 27. června 2020

Šiškův mlýn

O jednom mlýně v Telči se ještě zmíním. Jeho osud zatím nebyl moc příznivý, i když se stavba opravovala za pomoci dotací EU. Ale o tom jindy.  Dneska představím jiný původní mlýn, který sice slouží jako hotel s veškerým komfortem v krásné krajině Vysočiny nedaleko Telče u obce Vanov, ale byl mu dopřán rozhodně lepší osud. Nevede kolem turistická značka a já měla obavy, zda tudy mohu projít a naplánovat si tudy výlet, zda to není soukromý pozemek a vstup jen pro hotelové hosty, či hosty golfového klubu. Protože tohle místo se mi moc líbilo. Ono to nějak dopadne. Vydali jsme se na cestu přímo od našeho penzionu Danuše, přes náměstí, zámecký park a dál NS Lipky. Já jsem tedy vběhla ještě do zámeckých nádvoří, ale fotky vložím později. 
Dílčí cíl cesty Šiškův mlýn
Jo tak kdybychom otočili kouzelným prstenem, ale jsme na cestě.
Kaplička
Pítko v Lipkách
Hadí jezírko
Kaple sv. Karla Boromejského...
...s odpočívadlem
Kalvárie
Blížíme se do Vanova
Šiškův mlýn
První zmínka je z roku 1366, kdy byla založena obec Šiškov, která dle všeho zanikla za Husitských válek. Poté Jindřich z Hradce daroval Telči místo po zaniklé vsi, aby si založily rybník a pod rybníkem tak vznikl první mlýn, mlýn Šiškovský. Roku 1477 byl prvním majitelem pan Ptáček.
Po více generací obhospodařovala rodina Šiškovských mlýn, sjížděli se zde pocestní ze širokého okolí na příjemné posezení, vyměňovali si zde zkušenosti a dozvídali se mnohé noviny ze světa i širého okolí.
O mnoho let později koupil mlýn pan Josef Procházka, od základu jej přestavěl a nechal zde zhotovit kamennou desku nad vchodem, která dodnes hlásá:
"Léta páně 1793 mlýn od základu dal postavit Josef Procházka, mlynář a téhož domu majitel."
Za totalitního režimu byla budova využívána místní pionýrskou organizací.

Roku 1996 byla započata kompletní rekonstrukce zchátralého objektu, která trvala 3 roky, a vysloužila si ocenění "Stavba roku 2000".
V roce 2004 bylo u hotelového komplexu postaveno 18 - ti jamkové golfové hřiště a tím ukončen průběh přestavby Golf resort Telč - Hotel Šiškův mlýn****.
I když nejsme členy klubu, v restauraci nás přijali vřele a dobře jsme se najedli. 
Částí hřiště jsme prošli do Volevčic, kde se nám líbila zvonička u rybníčku s vodníkem. 
Obec Volevčice, kterou mám na mysli, spadá do správního obvodu Telče. Obec čítá jen několik domů, proto jsem o ní nic moc nenašla, přesto se může pochlubit pěknou zvoničkou, která je ojedinělou památkou v celém regionu.

Sluníčko zrovna na chvíli někam zmizelo a focení proti světlu mi docela vypálilo oblohu. No nemůže být vždy všechno super.
Už jsme docela utrmácení a horkým dnem nás popohání vidina možného koupání v Roštejnském rybníku. Osvěžení bylo prima, pokračujeme už až domů, tedy do penzionu Danuše u Věže sv. Ducha.
Dolní (malá)brána
Štěpnický rybník
Příjemná tečka 
Ušli jsme cca 11 km

Naše trasa na mapě ZDE


Fotografií bylo více, ale spojila jsem místopis s cestopisem. Rozhodla jsem se, že na tomto blogu již  podrobné cestopisy psát nebudu. Vystačím si s popisem fotografovaných míst. 



1 komentář:

  1. Šiškův mlýn z nám ještě z dob minulých. Kdysi tam bývaly pionýrské tábory. A musím říct, že doznal velikých změn. Oprav se dočkal v době, kdy ho vlastnily Plynárny. Náš kamarád tam pracoval a měli jsme možnost shlédnout video interiérů po opravách. Už nevím jaké byly důvody, že byl mlýn prodán.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.