sobota 13. června 2020

Varhany v kostele sv. Václava Lanškroun

Těmito varhanami začínám další padesátku v mé sbírce. Tedy tyto v kostele sv. Václava v Lanškrouně jsou 51. Když chci varhany vyfotit, musím se do kostela dostat, dostat se do kostelní lodi. Toto jsou však druhé varhany, které jsem mohla vyfotit, aniž bych do kostela vstoupila a to díky otevřenému bočnímu vchodu, který mne zavedl k proskleným dveřím. Proto také nejsou varhany focené z čelního pohledu. Těžké dveře v boku kostela byly zavřené, avšak nezamčené. A to bych nebyla já, kdybych toho nevyužila. Michalovi se to nelíbilo, ale určitě jsem neprovedla nic nekalého.

Varhany z roku 1645 se nedochovaly, avšak tento nástroj,postaven cca v roce 1720 Janem Bohumírem Hälbigem ml. (1683-1736), varhanářem v Králíkách  existuje dodnes, i skříň je v dobrém stavu. Nástroj zaznamenal jen jednu opravu v roce 1839. Provedl ji  Johann Georg Spanel ml. (1789-1855 varhanář v Rokytnici v Orlických horách. Nástroj má dva manuály a 20 rejstříků, s mechanickou trakturou a zásuvkovou vzdušnicí.  Informace čerpány ze stránek Varhany a varhanáři v ČR.

Dneska je kostel technicky modernizován a prostory jsou hlídány kamerovým systémem. Varhaníci mají možnost sledovat dění v kostele díky televiznímu systému.

Fascinuje mne stáří těchto nástrojů. Nástroj, který překoná staletí stejně jako stavba, pro kterou byl postaven.


2 komentáře:

  1. Krásné! Lanškroun mám spojený s panem Czendlikem, ale ten působí v jiném kostele.
    Maruško, přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cestou z autobusového nádraží jsme minuli kostela,ale nebyl otevřený.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.