čtvrtek 23. července 2020

Slavkov u Brna

Když slyšíte o Slavkově u Brna, jistě se vám vybaví Napoleon a bitva tří císařů, která se nedaleko odehrála v roce 1805. V době, kdy již ve Slavkově stál barokní zámek se svou bohatou minulostí. A zámek s parkem vám nyní představím v mých fotografiích. Opět jsme sem přijeli autobusem a oproti včerejšku  s hrozbou deště nad hlavou. 


Sotva jsme se trochu prošli po parku, začalo pršet. Proto i některé  první fotky jsou ponuré. Překvapilo mne, že tu nejsou žádní návštěvníci. Slavkov je přece krásný zámek. 
Protože začalo pršet opravdu hodně, tak jsme šli zatím do zámecké kavárny na něco dobrého. 
Nakonec přestalo pršet a dokonce vysvitlo sluníčko. 
Na prohlídku zámku jsme nešli, protože jsem měli v plánu ještě odjet autobusem do Bučovic, kde si zámek chceme prohlédnout. 
Kostel Vzkříšení Páně
Budova kostela je postavena ve stylu josefínského osvícenského klasicismu. Roku 1786 ji nechal postavit Wenzel Anton hrabě Kaunitz – Reitberg podle návrhu architekta Ferdinanda Hetzendorfa. Zvon visící na kostele pochází z roku 1762.

Synagoga

 Do interiérů zámku se tentokrát se mnou nepodíváte, to můžete zkusit třeba i sami. Doporučuji navštívit oficiální stránky slavkovského zámku, ze kterých jsem čerpala i text mého výtahu, kde se dovíte i více o bitvě tří císařů.

 Děkuji za nakouknutí a přeji hezký den.




18 komentářů:

  1. Na Slavkov mám takové rozporuplné vzpomínky. Impozantní zámek ze před, zahrada nebyla tak krásná a zadní fasáda taky ne. Ráda vidím na tvých fotkách tu změnu. A příšerné jídlo v restauraci... Měli bychom se vrátit a opravit si dojem.
    Maruško, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, prý je to tam ještě krásnější. Píše dole Frypat, že se zahrada renovuje, opraveny byly některé sochy. A Patrik píše o další veké zajímavosti.

      Vymazat
  2. Maruško, letos se sem nejspíš nepodíváme, ale do dovolenkového itineráře místo zahrnu. Vždycky jezdíme do stejné oblasti dvakrát po sobě, takže co nestihneme navštívit a prohlédnout jeden rok, doženeme v roce následujícím. Díky za tip.👍😊
    Přeji sluníčkový den.🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emo, od naší návštěvy uplynuly 4 roky a prý se tam mnohé opět změnilo. Opraveny jsou sochy a přívalovými deštěm poničené hradby. A dokonce nové naleziště přímo před zámkem, kde se vlivem dešťů propadla zem.

      Vymazat
  3. Krásný zámek i zahrada. Vidím, že je spousta krásných míst, kde jsme ještě nebyli.
    Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice jsme nebyli uvnitř, ale stačila procházka kolem. Já mám ráda i zahrady a tak zámek, který má pěknou zahradu už ani nemusím vidět uvnitř. Ty pokoje se v mnohém podobají.

      Vymazat
  4. Nádherné fotografie. Opět jsem netušila, že nějaký zámek tam je. Moc se mi líbí ta fotografie s odrazem stromů ve vodě a budovou v pozadí. Ale všechny jsou moc hezké. Děkuji za prohlídku .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji za zastavení. Zahrady a parky, kde je nějaký vodní prvek prostě nemohu minout a pak fotím jak divá a výběr fotek je pak hodně těžký. :)

      Vymazat
  5. mně se tyhle fotoreportáže strašně líbí. jako když si projdu knihu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super pohled někoho nezaujatého! Mám to doslova za kopcem, mnohokrát jsem ho fotil a jeho prohlídku beru jako samozřejmost.
    K tvému článku bych ještě přidal informaci,že v loňském roce prošla část soch v parku renovací a zároveň se provádí i úprava samotného zámeckého parku (opravený čínský altán,rekultivace stromů,oprava zdí zámeckého oplocení poškozeného a částečně zbořeného přívalovými dešti,...). Ve spodní části parku je umístěno několik jamek golfového hřiště,které se zámeckým areálem sousedí.
    A minulý týden se propadla část přístupové cesty od náměstí,kterou podemlela voda z přívalových dešťů. Ve vzniklé díře se objevily nečekané zbytky stavby,kterou momentálně zkoumají odborníci!
    Už se těším,až najdu čas a budu si moci prohlédnout všechny tvoje příspěvky.A to nejen z našeho kraje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patriku, moc děkuji za nové informace. Tato zahrada si renovaci zaslouží je to nádherní místo. Těším se na tvé nové fotografie. A voda se postarala o další zajímavost. I když úprava terénu se vyžádá další finanční injekci.

      Vymazat
  7. Historii Slavkova znám,ale nikdy jsem tam nebyla.Zámek se mi moc líbí a bylo určitě fajn,že jste tam byli sami.
    Děkuji Maruško za seznámení s krásným místem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak píše Patrik, je a bude to tam ještě krásnější a objevily se další zajímavosti.

      Vymazat
  8. To je nádhera. Krásný zámek, krásné fotografie. Tam to neznáme. Je to až na druhou stranu naší zemičky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, je spousta míst, které člověk nemůže navštívit. U nás je opravdu hodně památek, různorodá příroda a není v silách jednoho, aby vše viděl na vlastní oči. Také obdivuji místa, která navštěvuješ a vím, že je nikdy neuvidím a děkuji za tu možnost podívat se tam, i prostřednictvím jiných. I když mnohé fotografie na blozích mi jsou inspirací pro některé dovolené. Třeba je na mapě ikonka hradu, ale když se podívám na fotografie, tak jsou to třeba jen zbytečky hradeb, za kterými nemá cenu se trmácet kus cesty pěšky třeba ve vedru. To raději "vypustit duši" kvůli větší zajímavosti. My jsem se právě vrátili z týdenní dovolené plné slunce a jen větší bouřku jsem zažili večer a pozorovali ji ze zasklené verandy. Ráno bylo opět horko a nebe plné slunce. Jakmile dokončím Jihomoravský kraj, tak se vrhnu na letošní dovolenou, protože ta vlastně také probíhala částečně v našem kraji a částečně v Jihomoravském kraji.

      Vymazat
  9. Slavkov znám, byli jsme tam s přítelem před osmi lety. Tenkrát nám vyšlo i počasí. Nafotila jsi z exteriérů zámku skvělou reportáž, Majko. Připadá mi, jako kdybych se tam procházela s tebou. My jsme ovšem do kavárny nezašli, přítel mi takové radosti nedopřává. ;)
    Tenhle komentář se mi nedařilo odeslat. Zkoušela jsem to nejmíň pětkrát. Teď už se to snad podaří. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc ti děkuji za trpělivost při odeslání komentáře. Je mi líto že to pro nepřihlášené dělá potíže. Nevím, jak to jinak nastavit. Další možností je jen takový ten ověřovací obrázkový systém, že nejsi robot a musíš klikat na obrázky. To jsem dala pryč. Já jsem se nyní vrátila z dovolené a v e-mailu mám upozornění i na Tvé nové dobrůtky, tak se na ně brzy vrhnu. Měj se hezky. M

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.