čtvrtek 27. srpna 2020

Bečov nad Teplou strážce pokladu

Třetí den zájezdu do západních Čech jsme zahájili prohlídkou hradu Loket, ale tu už jsem zde prezentovala a tak se se mnou můžete převézt  do Bečova nad teplou, kde nás čeká prohlídka zámku, skrývajícího a střežícího poklad, jímž je relikviář svatého Maura. Tento unikát vám sice neukážu, protože se v trezoru pod kaplí nesmí fotit, ale na závěr vás odkážu na stránky, kde ho určitě uvidíte a také si ho můžete virtuálně prohlédnout. 

Naše natěšená výprava se vysypala z autobusu. První pohled na hrad a zámek je zadrátovaný, ale nevadí, jdeme hned nahoru a naše průvodkyně hned k pokladně, peníze již má vybrané 
Dohadování v pokladně trvá nějak dlouho, ale už vychází průvodkyně a sděluje, že okruh svatého Maura neuvidíme, že došlo k chybě a naši výpravu v plánu na tuto prohlídku vůbec nemají. Při těch slovech se chudinka rozbrečela.  Někteří ji utěšovali, jiní brblali, že teda na prohlídku nepůjdou, že zámky jsou všechny stejné. Průvodkyně sepsala ty, kteří se rozhodli jít na náhradní okruh a rozdělila nás do dvou skupin. Obě skupiny si převzali průvodci Adam a Daniel a vydali se na trasu s 15 minutovým odstupem. 

V první místnosti s velkým modelem hradu a zámku jsme se dověděli první informace o hradu a majitelích, ale tou nejzávažnější bylo sdělení, že pokud by nám nevadilo vzdát se dvou místností z plánovaného okruhu, můžeme  na chvíli vklouznout do trezoru k relikviáři s ostatky sv. Maura. Nálada a nadšení stouplo o sto procent a náš průvodce byl hrdina.  
Po prohlídce jsme se šli ještě projít kolem hradu, který se dá krásně obejít. 
Delegátka našeho zájezdu nám dala e-mailovou adresu hradu Bečova, kdybychom chtěli mladým průvodcům poděkovat. Hned druhý den jsem napsala e.mail s poděkováním a vyjádřením, že oba průvodci spolu s průvodkyní maurského okruhu jsou profesionálové s citem pro návštěvníka i památku samotnou.  Odpovědí bylo vysvětlení, jak ke komunikační chybě došlo. Náš zájezd se měl uskutečnit 1.-3. května a jistě víme, proč k tomu nedošlo. tenkrát bylo vše v pořádku, maurský okruh byl zajištěn. V náhradním termínu však už to bylo jinak. 
A nyní máte možnost se sami o tak vzácné památce dovědět více.  Po Benešových dekretech byl majetek zabaven a relikviář  majitel ukryt pod kaplí. Na jeho existenci však upozornil nechtěně sám majitel, který pověřil jistého amerického obchodníka, aby jej pro něho koupil. Obchodník nabízel obrovské peníze za neurčitou věc a to už bylo podezřelé a tak se do hledání zapojila i státní bezpečnost. Objevila poklad nevyčíslitelné hodnoty. Obrovské peníze a čas byl věnován rekonstrukci této památky, která nyní spočívá v trezorové místnosti na zámku 

Video o pokladech Bečova


Video lze spustit i na mobilu, ale je nutné přepnout do stránek pro web. 
Hezký den. 





8 komentářů:

  1. Bečov miluji.Zavezeme tam vždy naše návštěvy.Měla jsem tady přítelkyni z Norska-taky bylo k naší hrůze všechno jinak.Relikviář prý nechtěly vidět.Jak to mohla pokladní vědět,když anglicky nerozumněla.Tak jsme jim zaplatili další okruh,ale stejně to už bylo narušené.Vždy jsme tam hned u zámku chodili na oběd.Měli tam vždy vynikající svíčkovou.Tak jsme ji děvčatům objednali.Nejen,že nebyla nijak vynikající,ale problém byl s placením.Stačí menší výměna lidí...
    Fotky máš,jako vždy výborné.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pak jednomu líto, když nějaké místo doporučí, je přesvědčený, že udělá návštěvě radost a stačí, jak píšeš změna personálu, pokladní...a je všechno jinak. kde vařili dobře, tak to za nic nestojí, ale zase třeba jinde se polepšili.
      Hezký den Evi.

      Vymazat
  2. Opět moc krásné fotografie jsi nafotila Maruško.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. když svítí sluníčko, tak to jde, ale zase jsou tmavé stíny. :)

      Vymazat
  3. Na Lokti jsem byl už 2krát, ale v Bečově ne. Fotky v interiéru jsou nádherné, málokdo je umí.
    O relikviáři je docela obšírný článek v Lidovkách:
    https://www.lidovky.cz/maur.aspx?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    Ale interpretace je taková, že americký obchodník je chudák, kterého stát okradl o cenný nález.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten článek jsem si nyní přečetla, je opravdu hodně obšírný i s rolí všech zainteresovaných až do současnosti. Nevím, jak mohl výrobce žrádla pro zvířata a překupník s uměním chtít u nás hledat něco neurčitého a chtít to vyvézt za hranice. Prostě mlžil, i když dobře věděl, co hledá. On sám se choval podloudně. Ani on by o pokladu nevěděl, kdyby se potomci rodiny neobávali prozrazení úkrytu díky plánované rekonstrukci. Vlastně chtěli rovněž jednat nepoctivě. Tož dobře, že to tak dopadlo, jak to dopadlo. Okradený se ale pán cítit nemusí, prostě mu nevyšel jeden obchod. :)

      Vymazat
  4. Tohle je skutečně krásné místo!
    Maruško, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.