pondělí 14. září 2020

Beskydské toulání na Čartáku a Soláni

Ve valašské krajině na východní Moravě se můžeme projít unikátní stezkou lemovanou sochami a tepanými deskami s pověstmi, bájemi, vyprávěním a básněmi v lidovém jazyce. Stezka na Soláni je zhruba asi 6 km dlouhá, pokud zajdeme i k chatě Moravia. Většina návštěvníků zaparkuje auto v sedle Čartáku a dál pokračuje po červené značce. Dostaneme se sem ze směru od Velkých Karlovic nebo od Rožnova pod Radhoštěm přes Hutisko-Solanec. Já jsem jela na tento výlet sama z Valašského Meziříčí vlakem do Rožnova a do sedla autobusem. 

Mé kroky vedly nejprve k rekreačnímu středisko Moravia
Horská chata Moravia s možností ubytování i ve velkých chatkách
A nyní se vracím na Čarták.

Největší soustředění výtvarných děl se nachází kolem zvonice na Čartáku u hotelu Čarták. Ve zvonici je informační centrum a ve dvou patrech je instalována výstava obrazů a výtvarných děl umělců Valašska. Jedná se o fotografie, olejomalby, akvarely, keramické obrazy, obrazy ze smaltu, dřevěné plastiky a pod.

Po červené značce vyjdeme směrem k vrcholu Soláně, odkud jsou nádherné výhledy na Beskydy s hřebenem Radhoště a pod. A opět si přečteme povídání.
Beskydy jsou rájem nejen pro pěší turistiku, ale ideální i pro zimní sporty. 

Na rozcestí se žlutou značkou ještě procházka nekončí. Pokračujeme dál na vyhlídku. Pohledem k jihu zabloudíme na horizont Javorníků. Kdo se vydal po stopách historie a života valašského lidu a nepokračuje po trase, vrátí se a sejde po žluté značce k horské chatě Soláň. Je to původní hotel Soláň a dosud je v provozu. (tedy alespoň byl ještě v roce 2013) Snad se udrží v konkurenci s výstavným novějším hotelem Soláň. Ten na mne působí docela snobsky a ke staré chatě mám já osobně blíž. U chaty je zastávka autobusu na trase Velké Karlovice - Rožnov pod Radhoštěm.
Kdo se vrací na parkoviště na Čartáku, vrátí se nyní od chaty kousek zpět na rozcestí se zelenou značkou a po zelené dojde k hotelu Soláň a dál na Čarták. Trasa po červené, žluté a zelené představuje zhruba 3 km, ale rozhodně doporučuji přečíst si pověsti a navštívit zvonici a výstavu, tedy si vyčlenit více času.
Možná jsem vložila více fotek, než je zdrávo, ale jsem vždycky tak trochu na měkko, když se do tohoto koutku Beskyd podívám. Sice jsem si sem vyšlápla na konci léta již před sedmi lety, ale jako pozvánku do našeho kraje to můžete brát i dneska. Možná se od té doby někam ztratila část lesa, jako všude,  ale je zde i hodně listnáčů a podzim je tu tedy nádherný.


65 komentářů:

  1. Maruško,Beskydy jsou nádherné.Tuhle část neznám a tak jsem se se zájmem podívala na nádherné fotografie.My krom letní dovolené jezdili s manželem na podzim do hor.Poslední byly Beskydy,další rok jsem šla do důchodu,takže to už pár let je.Byli jsme nadšení.Manžel chtěl vylézt hlavně na Lysou horu a to se nám podařilo.Podzimní dovolené měly své kouzlo.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla na Lysé jako puberťák, ještě tam byla stará chata a pak už to byl jen můj sen, protože bych to už nedala.

      Vymazat
  2. Majko,děkuji za nádherné obrázky.Provedla jsi mně místy,která jsem navštěvovala v mládí.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tobě pěkné dny. Vzpomínání je vždy smutné i radostné zároveň.

      Vymazat
  3. Tuším, že na Soláň jsme kdysi dorazili s mým exmanželem, když jsme byli místo tchýně která musela na operaci se žlučníkem a měla zaplacenou ROH rekreaci v chatě Bílý Kříž. Je to už víc jak třicet let a tak si nejsem jistá, ale myslím že to Soláň byl. Brouzdali jsme tam po hřebenech, a ač to bylo v dubnu, ještě tam místy byly dva metry sněhu. Ale ty cesty s domečky po stranách jsou stále stejné. Ať se sněhem nebo bez něj....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílý Kříž je od Soláně hodně daleko. Zde je to spíš ta část Beskyd Vsetínské vrchy. Poblíž Bílého Kříže jsou spíše Sulovské skály. Ale i tato část Beskyd ne nádherná.

      Vymazat
    2. No to asi jo, měli jsme to jako celodenní výlet. Sulov byl na dohled od Bílého kříže, a ještě třetí chata, dnes se jmenuje Jeta, dřív měla slovenské jméno, už si to nějak nevybavuju, byly vlastně tak pospolu ty chaty. Akorát ta třetí už byla za hranicemi. Ale máš pravdu, je to tam krásné... jen pro mne hory v zimě nejsou tak atraktivní jako v létě...

      Vymazat
  4. Krásné fotografie Maruško. Je to nádherný horský kraj. takové mám ráda a jsem na tom jako Jíťa, také jsem neměla možnost tuto část naší vlasti navštívit a tak čím víc fotografií, tím lépe..Krásné stavby doplněné dřevěnými sochami a pohledy do krajiny na vrcholky dalších hor, to je prostě něco úžasného. Máš moc krásné vzpomínky na nádherné hory. Ráda se podívám díky tvým fotografiím do míst, kam se už asi ani nedostanu. Děkuji a přeji Ti krásné babí léto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji i tobě krásné Babí léto. Já si ho užiju nejspíš v posteli. Na zahradě jsem si včera zlomila kotník. Mám nechodící sádru. Jsem nyní odkázána na pomoc rodiny. Brácha mi dneska přivezl vozík až ze středního Slovenska. Stát se to později, tak už se sem přes hranice nedostane.

      Vymazat
  5. Maruško, díky za krásný výlet do Beskyd.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, moc pěkně to tam vypadá. Klid a krásná příroda :). Tam by se mi líbilo :).
    A můj problém s textem je vyřešený, změnila jsem písmo a je po problému :).

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško jo Besjydy jsou nádherné bydlim tady ze záhrady vidím na Lysou horu, a kousek zase na opační stanu mám Prašivou je tu krásně a já moc děkuji za tvé krásné fotografie a povídáni ktomu.. hezký den přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když vylezu kousek nad město, tak v dálce také vidím Lysou. Koukáme se na ni každá z jiné strany.

      Vymazat
  8. Když jsem byla malá, byla jsem s našima na tří týdenní rekreaci ROH na zotavovně Bílý kříž. Oba mí rodiče pracovali v OP Prostějov a tenhle způsob dovolené byl pro ně velice výhodný. Nejsem si úplně jistá, ale myslím si, že tehdejší zotavovna byla ještě spolu se dvěma dalšími pod Soláněm...

    OdpovědětVymazat
  9. Soláň je dost daleko od Bílého Kříže. Typovala bych ta střediska pod Sulovem. Poblíž jsou Sulovské skály.

    OdpovědětVymazat
  10. Marija, líbí se mi tvoje stránky. I obdivuji, že jsi se na takový výlet vydala sama. Krásné fotografie, tenhle kout země je nádherný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to tam dost civilizované a opravdu nešlo o žádnou větší túru, jen takové bloumání s foťákem a tak to jsem si troufla. Znám to tam od dětství i v zimě. Úplně do neznáma bych sama asi nešla. K když už se to v minulosti vlastně také stalo. :)

      Vymazat
  11. Beskydy nemám procestované, takže jsem se moc ráda podívala se zaujetím na Tvoje krásné fotky. A zrovna tak i na tři předchozí příspěvky. Vše je parádní.
    Klidný den v rámci možností Tvého zranění.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji. Jsem trochu v depresi, jak se zvládne zahrada, na manžela toho bude určitě hodně. No já nepomůžu s ničím ani radou, nedostanu se tam. Ale ono to nějak dopadne.

    OdpovědětVymazat
  13. Beskydy jsou opravdu nádherné. Moc se mi líbí i váš pejsek, doma jsme měli podobného :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pejsek není náš. Toho jsem potkala s páníčkem cestou dovolila jsem si ho vyfotit. Páníček nic nenamítal. Pejsek asi hlídává ovečky. Starší syn má doma menší plemeno a to westíka. :)

      Vymazat
  14. Maruško, ty jsi mě dostala, než jsem došla sem k tobě, má nálada "po psa", nyní pohledem na mě známé jsi mě naladila do sluníčkova. Znám, znám, byla jsem tam, nádherné panoráma, setkala jsem se tam s panem Rokytou starším. A ještě zážitek nezapomenutelný, byly jsem u Hofmanů - nyní Valašský ateliér, od roku 2001 Marcela Vajceová sochařka a její syn malíř Ondřej Vajceo. Jinak je tam možné se ubytovat, také svatební obřad a v zahradě i ateliéru úžasné jak díla, tak okolí, výhledy, nu škoda, měla jsem na starém blogu povídání i foto, ovšem ne tak nádherné jako tvé. Tož zajeďte kdo můžete a přesvěčte se sami. Do zahrady se dá dostat jižní malou brankou cestičkou od toho velkého hotelu, bude tam určitě rozcestník jak na vstup ze severu, tak z jihu- VALAŠSKÝ ATELIÉR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji za ten ateliér. Nevěděla jsem o něm. Myslela jsem, že je to galerie ve zvoničce.

      Vymazat
  15. Na Soláň jsme jednou šli z Velkých Karlovic, ale poté, co jsem na webu viděl, že se tam potulují medvědi, už bych měl obavy.
    A Velké Karlovice jsou také pěkné, třeba ten dřevěný kostelík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Medvědi prostě v Beskydech také jsou. Kdysi byl jeden i blízko naší zahrady a tak jsem se také bála jít sama kousek lesem. Manžel říkal, že si mám hlasitě zpívat. 🤔

      Vymazat
  16. Děkuji za pěkný tip na výlet. Tuto část Beskyd vůbec neznám, máme ji daleko odevšud. Nepřestává mě lákat ta hřebenovka ze Vsetína do Horní Bečvy, tu si prostě jednou dáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pěkná štreka, to už bych v mém věku nedala. Ale byly časy, kdy jo. Taky tam myslím vede cyklostezka.

      Vymazat
  17. Znám Soláň, Lysou horu, Velké Karlovice, Radhošť, Smrk - nádherná oblast, vhodná jak pro letní, tak zimní rekreaci.

    OdpovědětVymazat
  18. Tedy, Maruško, to je nádhera... Tohle vůbec neznám, nedivím se - nebyla jsem v těchto končinách strašně moc let a tolik jsi mne naladila, že se tam vydám. Díky za tu krásu, za objevy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě navnadila. Opravdu je tu krásně. I když při slunném dni je v naší zemi krásně všude. :)

      Vymazat
  19. Nádherné místo, výhledy, sochy. A moc povedené fotky! Děkuji moc. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  20. Krásné vzpomínky, tak dííky moc za připomenutí Maruško a buď na sebe opatrná!!! Ahoj... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nyní už se musím odevzdat do rukou chirurgů a věř, že budu poslouchat. :) Těším se až zase budu moci cestovat alespoň v podobě obnovování článků ze starého blogu. Mám tohoto ještě na doplnění hodně. Ale baví mě si při tom zavzpomínat. Nyní ale na počítač nemohu. Ale bude líp.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Ženská si vždycky práci najde, jen po tom zákroku to bude zase chvíli trvat, než se dáš dohromady, hlavně buď trpělivá!!! Tak držím palečky i na nohách a těším se až budeš zpět! Klidné dny příští Maru!!! Já to mám samý překlep, tak toto je oprava... :-)

      Vymazat
  21. Beskydy jsou překrásné.V každém ročním období...😀😀

    OdpovědětVymazat
  22. Chmmm.... :) To vypadá jako skvělý tip na procházku! Ty nádherné fotky k tomu přímo svádí!

    OdpovědětVymazat
  23. Maruško překrásné fotky,na výletíky se snažím chodit.Spíš nohy cvičím protože mi v nemoci odumírají cévy-necítím plosky nohou.U lékářu se říká daň za přežití.Ale naše Beskydy to je krása.Nedávno jsme byli na Ostrém,Skalitém,Javorovém a vyšla jsem i Kozubovou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi teda dobrá. Nohy je třeba trénovat. Ale pak je nutný i odpočinek.

      Vymazat
  24. Maruško, opět moc pěkné fotky z krásných míst :). Jste borci, nachodíte toho opravdu hodně :). Evidujete si vůbec kolik už jste toho nachodili? To musí být velké číslo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, loni jsem si krokovala dovolenou a našlapali jsme jen za týden přes 70 km, ale tím se myslí veškerá zátěž na nohy. Za celý loňský rok jsem já našlapala kolem 1300 km, ale opět jsou to i cesty do obchodu a pod. Vlastně tohle nachodí a určitě mnohem více každý běžně chodící zaměstnaný člověk. Prodavačky třeba nebo pošťačky maji zátěž na nohy mnohem větším. Ale za mlada jsem si dala i pár padesátek a dokonce s tátou a bratrem 108 km za 28 hodin. Plánuju tuhle trasu také zaznamenat, ale nemám fotky, už to bylo skoro před půl stoletím. Ale máme razítka sbírané po trase. Trasa vedla i přes zmíněný Soláň. :)

      Vymazat
  25. Majko, zacestovala jsem si s tebou, pokochala se nádhernými fotkami a zavzpomínala na loňskou návštěvu Beskyd, doufajíc, že se tam ještě někdy vrátím.
    Měj krásné dny 🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji za doprovod na cestách. I tobě přeji krásné dny.

      Vymazat
    2. Maruško koukám jako blázen!!! Ty už jsi doma?

      Vymazat
    3. Jindro, neoperovali mě, protože mám v lýtkové žíle trombózu. Přečti si můj příspěvek na druhém blogu- střípky ze života. Navíc mi kvůli ultrazvuku museli sundat sádrovou dlahu a mám pocit, že už ji nedali tak přesně. V úterý jdu zase na kontrolu. Jinak komunikuji a píší příspěvky jen na mobilu. Sedět u PC nemohu. Takže jsem prozatím docestovala.

      Vymazat
  26. Já jsem si říkala, že ti dali ten gyps nějak rychle, většinou se čeká na dlaze až opadne otok a potom se dává gyps! Doufám, že ti dali léky na ředění krve a řekli ti, že ti hrozí klidně i embolie!!! Měla by jsi fakt ležet a zamyslet se jestli ty nebo někdo z rodiny nemá známýho dobrýho doktora a obraťte se ihned na něj o pomoc se sehnáním dobré chirugie a dobrého chirurga a měla by jsi se hned začít léčit jinde!!! Tomuto se říká vrtáci při práci!!! Buď na sebe opatrná. Budeš to mít na dýl, ale při správném ošetření, by to mohlo dopadnout dobře. Dnes čistí žíly stejně jako sraženou krev u srdce pomocí stenu a nohu i žílu zachránit, ale bylo by lepší nelitovat peněz a obrátit se na fakt dobrého chirurga a cévaře, přes známé doktory!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, oni mi dali sádrovou dlahu a stáhli obvazy. Známé lékaře nemám a tak se musím odevzdat osudu. Injekce na ředění krve si píchám od prvního dne, nyní jsem dostala silnější a od neděle budu brát prášky na ředění krve. Chtěla bych požádat o ortezovou dlahu, viděla jsem na netu spoustu možností fixace kotníku. Pokud by tohle bylo za peníze, tak si určitě připlatím.

      Vymazat
  27. Něktrý ortézy se doplácejí a některý se platí celé, to záleží podle standartu. Ty jsi ve Valmezu na ortopedii? Nebo kde ležíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem doma, jenom 2 dny jsem byla v nemocnici na chirurgii, protože jsem byla připravena na operaci, ale, když zjistili tu sraženinu, tak mi dali silnější léky na ředění krve a pustili domů. Píšu o tom na druhém blogu Střípky ze života. Na kontrolu i s RTG a ultrazvukem jdu na chirurgii v úterý. Naštěstí to nemáme daleko.

      Vymazat
  28. Buď moc opatrná Maruško a pokuste se rozhodit sítě po známých bylo by lepší využít nějakou pomoc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Jindro. Sádru mám už dole trombóza se rozpustila, protože už ji nenašli a průtok krve je v pořádku. Dneska začínám rehabilitace s fyzioterapeutkou. Ještě je to hodně oteklé a ztuhlé, ale naděje tu je.

      Vymazat
  29. Já úplně nevěřícně zírám na ty trasy a nachozené kilometry. Tenhle výlet musel být nádherný a fotografie jsou toho dokladem. Já jsem s takovým cestováním skončil, chodím s Francouzkou holí a to jenom tady po okolí. Ty se drž všech rad doktorů, ať jsi znova v kondici jako dosud.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někam mi zmizela odpověď na tvůj komentář. Děkuji za podporu a budu se snažit lékaře opravdu poslouchat, aby to dobře dopadlo. Stejně už jsem toho nenachodila tolik, jako dříve, věk je znát.

      Vymazat
  30. Marie, to byl krásný výlet, i když už před pár lety. V těchto místech jsem nikdy nebyla, takže jsem si procházku užila celou a vím, že by se mi tu moc líbilo. Tak třeba někdy mne sem cesty také zavedou. .o)
    Krásné fotky.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  31. Krásné fotky i článek. Úžasná příroda a krajina. Miluji takovéhle články <3

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.