středa 11. listopadu 2020

Skalní útvat Medůvka

 Snad mi mí čtenáři odpustí, když se opět vrátím v čase a do tohoto blogu si vložím další výlet za humna našeho města. Valašské Meziříčí ve Zlínském kraji má krásnou krajinu, která se nyní díky kácení lesů napadených kůrovcem hodně mění. Tento výlet jsme si dopřáli jednoho krásného dne na konci léta roku 2012. To jsme ještě byli mladí a krásní, nyní už jsme jen krásní. :) A kam že jsme se to vydali? K malému skalnímu útvaru Medůvka. 

Výchozím místem našeho pěšího výletu je obec Malá Lhota. Sem jsme vyjeli autobusem z Valašského Meziříčí a vydáváme se po modré značce kolem pohostinství Pod dubem směrem ke skalnímu útvaru Medůvka. Procházíme malou obcí k rozcestníku. Zde se odpojí červená značka. Ta směřuje dolů k přehradě Bystřička. Na rozcestí je zřízeno příjemné posezení pod břízami a borovicí. Kousek za rozcestím máme krásný výhled na přehradu, my však jdeme dál zvlněnou krajinou s výhledy a pěknými zákoutími a chalupami.

Na tomto odpočívadle dost často hodně fouká, ale dneska si tu posedíme cestou tam i zpět. 
Malá odbočka ze značky a pohled na přehradu Bystřička. Tam už jste se mnou někteří byli.

A jsme na Medůvce. Kdo by čekal něco jako skalnaté Hřensko, tak ten bude zklamán. Ale i tak je sem pěkná procházka. 

A stejnou cestou se vrátíme, ovšem po krátkém odpočinku na hřebeni u Malé Lhoty se pustíme až domů do Valašského Meziříčí. Už nepojedeme autobusem. 
A nyní už půjdeme domů stále s kopečka. 
Tam je Valašské Meziříčí
Odpočinek u křížku. Tenkrát tu ještě byla mapa a les. Na fotkách v článku Naučná stezka Jana Karafiáta už les není. 

Ještě kousek a jsme doma. 
Hezký den všem přeji. 

13 komentářů:

  1. To je ale odvaha po takové kolmé skále šplhat! Krásný kraj, kde jsem ale bohužel nikdy nebyl, jen jednou jsme si z dovolené v Jeseníkách zajeli na skok i do Valašského Meziříčí, ale nic si z toho nepamatuji.

    Moc se mně líbí, jak do map vkládáš fotografie. Marie, jak to děláš, že fotka s turistickým ukazatelem nepřekryje ani kousek plochy mapy navíc, než potřebuje šipka ukazatele?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel jen kousek předstíral, že leze. Na jiném místě se dalo vylézt pohodlněji, ale určitě ne na tu špičku.
      Ten ukazatel do mapy vkládám v programu Photofiltre Studio, které pracuje i s průhlednou vrstvou. Pod fotku dám průhledné pozadí, nástrojem polygon obkreslím potřebné a zbytek vyjmu,vrstvy pak sloučím. Tento obrázek pak vložím v tomtéž programu na mapu. Samozřejmě si upravím velikosti. Fotky vložím na mapu stejně a vždy vrstvu s fotkou trochu zprůhledním nebo ještě obrysy upravím gumou. Program Photofiltre Studio 7 bylo ještě zdarma. Ale už nemám odkaz. Byla tam možnost stáhnout i češtinu. Třeba by podobnou službu udělal i jiný program pracující s vrstvami, tedy i průhlednou.

      Vymazat
    2. Díky, myslel jsem si, že to bude v průhlednosti vrstev, moc se mně to líbí. Photofiltre Studio jsem měl jen ve zkušební verzi, jejíž platnost už dávno vypršela, mám funkční Photoshop, jenže s tím jsem ani nezačal, protože používám jen IrfanView na výřezy a Picasu na koláže.

      Vymazat
  2. Maruško, mladí a krásní jsme stále, jen ty naše děti stárnou ☺. Opět krásná procházka a fotografie.

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou krásná panoramata, jejku, tam bych chodila pořád po těch cestách a kopcích....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel to tu má prošmejděné křížem krážem. On chodí i mimo značené cesty, prozkoumává kdejaký chodník a rád chodí i zkratkama přes louky. 🙂

      Vymazat
    2. Se mu nedivím, tohle se prostě neomrzí!

      Vymazat
  4. Maruš super fotky. Potěšila si mě v tom dnešním , nic moc, počasí. Cedulka na stromě je fajn, aspoň upozorní lidi, že se mají chovat slušně a nenechávat po sobě binec. Na fotce, jak sedíš na odpočivadle si říkám, co to máš na zádech za batoh :-) A ono zatím za tebou jede auto :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, čeho si všimneš. To auto tam bylo zaparkované. Nějaký pán přijel s pejskem a šli se oba vyvenčit.

      Vymazat
  5. Krásné fotky, jako vždy. :) Děkuji za možnost se s tebou "projít" kolem Medůvky!

    Listy snů I Listy pohybu

    OdpovědětVymazat
  6. Opět moc krásné místo a ty úžasné výhledy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.