neděle 24. ledna 2021

Zřícenina hradu Starý Jičín

 Před pár dny jste se se mnou vydali z Nového Jičína na hrad Starý Jičín, ale pro únavu jsme nakonec hrad vzdali. Ale nevadí. nemáme to od nás daleko a tak jsme se později na hrad vypravili znova. Hrad známe, většinou nás sem zlákala nějaká akce, třeba odemykání hradu a tam nesmí syn chybět. Ale s manželem raději podnikáme výlety za samotou a na hradě ještě nezačala sezóna. Máme ho jen sami pro sebe. 

Tentokrát jsem jeli autobusem přímo do Starého Jičína na zastávku Škola a odtud je to na hrad už jen 1,5 km. Trasa na mapě

Hrad je přístupný celoročně, jen v době mimo sezónu není otevřená věž a restaurace. 
Panoráma si zvětšete
Hotel Zámeček pod hradem
Hrad jsme měli s manželem jen pro sebe a pro srovnání jsem přidala i pár starších fotografií z hradní akce. Opět jsme si dali dobrý oběd v restauraci na náměstí.  Manžel pstruha s bramborem, já svíčkovou s knedlíkem. Opravdu jsme si pochutnali. 
A vám všem i nám přeji,abychom mohli opět volně cestovat dle svého přání. 
hezký den. 

14 komentářů:

  1. Maruško,moc krásný výlet a fotografie.Panoráma jsou nádherná.Hrady a zříceniny navštěvuji ráda,tam většinou nikoho nepotkáváme.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V letních prázdninových měsících bývá i na hradech narváno. Proto my většinou na soukromé výlety v okolí jezdíme zjara nebo na podzim.

      Vymazat
  2. Maruško, milujeme zříceniny a náš Aaron taky. Většinou na ně pejsci smí a tak si takové výlet moc užíváme.
    Já bych tak někam jela...
    Děkuji za pozvánku a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já bych už ráda někam vyjela. zatím žiju jen ze vzpomínek. Sice už plánuju letní dovolenou, ubytování mám zajištěné, jen jestli nám to nezkazí nějaká vládní opatření. Ale doufám, že sluníčka se covid zalekne a dá nám trochu vydechnout. Už by mi ani možná nevadilo, kdybych musela nosit v dopravě a v obchodech roušky, ale určitě si nechci v létě hlídat testy a pravidelně se jich zúčastňovat, abych mohla do dopravy nebo do hotelu.

      Vymazat
  3. I dnešní výlet se mi moc líbí. Ráda jsem si přečetla informace o historii místa. Taková místa mám ráda a vůbec mi nevadí, kdy jsme tam třeba sami.
    Měj hezké odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem kdysi na tomto hradě v jedné zdi pod uvolněným kamenem nechala vzkaz. Bylo mi 17 a ráda jsem se toulala krajinou jako tramp samotář. Jen na velké vandry jsme jezdili s jinými samotáři. Jo kde jsou ty časy. Jezdili jsme i na potlachy osad. Dneska už vůbec nevím, kde asi by ten vzkaz mohl být nebo jestli ho někdo našel. :)

      Vymazat
  4. Majko, tak sem jsem se těšila, abych hrad viděla. Krásné fotky mi přiblížily místo, kolem něhož jsem už několikrát jela.
    Příště se musíme určitě zastavit. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, není to od hlavní silnice daleko, takže malá procházka po dlouhé cestě prospěje, ale hra není veliký.

      Vymazat
  5. Majko to je moc krásný hrad. Tam by se mi také líbilo. Moc hezké fotografie i popisy místa. Krásné dny Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, je sice takový malý, ale tím je mi právě i milý. :)

      Vymazat
  6. Tímhle článkem jsi mi připomněla jeden z našich dřívějších výletů, Majko. Starý Jičín jsme navštívili dvakrát a zažili tam kulturní akce. Tohle je moc pěkně udržovaná zřícenina , jsem ráda, že vidím tvoje fotky. Sama jsem kdysi nafotila podobné záběry ... ach jo, kde je jim konec! :(
    Pořídila jsi úžasné záběry, jsem z toho skoro naměkko. :)
    Děkuji a přeji příjemný nedělní večer. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, také bývám naměkko, když vidím fotografie některého místa, které mi nějak utkvělo v paměti a vím, že se tam už asi nedostanu. měj hezké dny.

      Vymazat
  7. Hrad jsi v jednom z předchozím článků ukázala z odstupu, kde na kopci krásně vynikal, a pěkný i zblízka. Je zajímavé, že je přístupný i v zimě.
    A u té fotografie žlutého pole by Däniken určitě vydedukoval, že jde o letištní dráhu mimozemšťanů :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tuto zříceninu se ani neplatí vstupné. Nemá zavírací bránu. Jen v létě je otevřená věž s expozicí a restaurace. Takže tato restaurace by třeba mohla přežít tuhle neutěšenou dobu všehozavírání, když je mimo sezónu stejně zavřená. No ale tedy ovšem netuším, zda její provozovatel nežije z jiné, která mu pak umožní i provoz této. Pokud vlastní celoroční a tu má zavřenou, může to odnést i hradní restaurace v létě. A pak nepomůžou ani mimozemšťani, kteří se sem přilétají v létě občerstvit. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.