čtvrtek 4. února 2021

Hodslavice-rodiště Františka Palackého

  Obec Hodslavice leží v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji.Protíná ji hlavní silnice mezi městy Valašské Meziříčí a Nový Jičín.  Často jsme touto obcí projížděli a mně vždy pohled padl na dřevěný kostelík a dostala jsem chuť se sem také někdy podívat a projít se obcí a po jejím okolí. Můžete vzít tento výlet jako inspiraci na jaro. 

Z autobusu jsme vystoupili na návsi a nejprve jsme se šli podívat ke kostelu.
Hodslavice jsou rodištěm historika, politika a spisovatele Františka Palackého, kterému se též přezdívá Otec národa. Rodný domek téměř na návsi, kde se buditel 14. června 1798 narodil jako jedno z 12 dětí, slouží v současné době jako muzeum. Na návsi je zbudován památník na jeho počest.
Určitě zaujme i dřevěný kostel sv. Ondřeje, který jsme si obešli kolem dokola.
Nechybí tu ani pomník obětem světových válek
Jdeme se podívat k větrnému mlýnu kousek za obcí. Projdeme kolem evangelického kostela a dále kolem hřbitova s kapličkou. 
Na jarním sluníčku se líbilo i jiným. Někteří žadonili o pohlazení....
...jiní bedlivě sledovali, zda nevstoupíme do střeženého prostoru...
...krokusy s talovíny se konečně dočkaly.....
Kéž už by vypučelo jaro. Mějte se krásně. 

10 komentářů:

  1. Marie, moc krásná reportáž a už mě nalákala na venkovní procházku. V této obci jsem nikdy nebyla a tak ještě jednou dík.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, nyní nám napadlo tolik sněhu, že se jaro asi odkládá na hodně daleko. Už se také moc těším.

      Vymazat
  2. Maruško je tam krásně a ten kostelík je opravdu zajímavých Ty dřevěné stavby mají svoje kouzlo. Také mě zaujal ten větrný mlýn. I tady kousek je jeden na Světlíku a dalším co vím, je v Janově, ale ten je upravený jako rekreačka a chybí mu lopatky jako u toho, co jsi nafotila. Děkuji za hezkou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, v tomto mlýně bydlí nějaký umělec nevím jestli malíř, už si to moc nepamatuji, celoročně. Kdysi o tom byl i pořad v televizi.

      Vymazat
  3. Dřevěný kostel je moc krásný.My jsme viděli jeden v Nové Pace,byl nádherný.Jednu dobu jsme cestovali po větrných mlýnech a moc mě to bavilo.Jsou to zajímavé stavby.
    Maruško,hezký večer

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné fotky. Asi se mi nepodaří Hodslavice navštívit, tak je moc prima nakouknout :) Zvlášť ten dřevěný kostelík se mi líbí.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško,Hodslavice samozdřejmně znám,často jsme přes ně projížděli,když jsme jeli do Nového Jičína.U kostela i v něm jsme kdysi byli.Děkuji za tip,těším se na jaro,až se pojedu podívat pořádně a obec si více prohlédnu a projdu.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  6. Ten dřevěný kostelík je pěkný, myslel jsem, že na Moravě jsou jen v Kunčicích pod Ondřejníkem a ve Velkých Karlovicích.
    I jinak je to pěkný obec a socha Palackého je také pěknou připomínkou slavného rodáka.

    OdpovědětVymazat
  7. A naproti je restaurace U Hubů, ze které je na toto místo výhled. Jezdíme sem už víc než 30 let a máme to tu rádi.🧡

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.