úterý 16. února 2021

Horšovský Týn-zámecký park

Dnes se projdeme parkem. My jsme ho navštívili během týdenního pobytu několikrát, ale dneska to shrnu v jednu procházku. 

Musím konstatovat, že jako lesopark je tento park opravdu nádherný už i tím, že se projdete kolem rybníků, je bohatě členěn i terénně a objevíte i historické stavby, či hradby se zbytky vstupních bran. Park končil tam, kde začínala daňčí obora a dalo se projít kolem husí farmy dál a dál.......

 
Od rybníka hned pod hradem stoupáme k muzeu. 
Tak tohle mi vyrazilo dech. Když jsem v roce 1965 opouštěla s rodiči město, Vdovský dům tenkrát fungoval jako muzeum. Moc ráda jsem tam chodila, hned u vchodu byla funkční hrací skříňka, takový ten válec s hroty, které při otáčení válce narážely do kovových plátků.  Fascinoval mne i vycpaný páv s roztaženými péry a pamatuju si údiv nad expozicí představující výrobu modrotisku, nebo ukázka stloukání másla. No byla jsem desetiletá holka, tak mne tam fascinovalo asi všechno......:) Že už za muzeem nebyla ta nádherná francouzská zahrada  jsem věděla z návštěvy v roce 1976.  I to bylo tenkrát zklamání. Kdo znáte kroměřížskou Květnou zahradu kolem kolonády, nebo Podzámeckou zahradu,  můžete si představit, jak za touto budovou vypadal park, který v krajinářský park přecházel postupně ještě v 70 letech minulého století. 
V roce 1976, kdy jsem tu byla s manželem, bylo muzeum ještě v provozu. Fotky jsou focené ještě analogem pochopitelně.
Když si však odmyslím ty vzpomínky a podívám se na park jako kus krásné přírody, líbí se mi tu a rádi se projdeme. 
Dolů je to nebezpečný sráz a tak se vrátíme k rybníkům a zajdeme se podívat ke škole, kam jsem chodila.

Podíváme se starým chodníčkem k bývalému východu z parku. Ten je zavřený, chodí se jinudy a i místo, kde dříve bylo pěkné posezení ve stínu okrasných keřů s fontánkou je prázdné, bez sypaných chodníčků. 
A nyní jsem našla na internetu fotografie pana Čedíka a dovolila jsem si je vypůjčit. Mám velikou radost, že jižní park je tak pěkně revitalizován a i zámecké budovy se dočkaly oprav. 
I když se minulost od dneška liší, přesto je tu krásně a krajinářský park skýtá krásnou procházku. 

18 komentářů:

  1. Musel to být nádherný výlet.Tam jsem nikdy nebyla,tak jsi mně pěkně provedla.
    Přeji krásné dny,snad už má být tepleji(to bude zase vody!)

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno čtu, prohlížím. Jen vždy nekomentuji. :-)
    Ale je to paráda toulat se s Tebou tam, kde jsem třeba nebyla.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji za návštěvy a doprovod na procházkách a výletech. :-D Také se měj hezky.

      Vymazat
  3. Příroda okolo zámku je nádherná, ale ten by potřeboval opravu jako sůl. Působivé jsou kamenné oblouky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem se dověděla, zámek se opravuje a moc doufám, že to nebude tedy po částech v tak velkých intervalech jako Bučovice. :) Ten kousek parku, který mám na posledních dvou fotkách už je revitalizován a na fotkách na netu jsem si všimla už rozsáhlejších oprav Zámku. moc mě to těší. Je to opravdu skvost.

      Vymazat
  4. Moc krásné fotografie, nádherný park. myslím, že už jsem někde viděla fotografie z pozdější doby a že se už zámek opravuje...Přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji, že jsi mne přiměla také hledat a najít fotky z docela už pokročilých oprav zámku. I ten parčík, který mám na posledních dvou fotkách je revitalizovaný. Mám z toho radost.

      Vymazat
  5. Určitě hezký výlet...opět jsem byla s Tebou tam,kde jsem ještě nebyla....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, dověděla jsem se, že zámek se opravuje a už je to na něm dneska dost znát a tak se nyní stalo mým snem, vidět ho ještě v novém kabátku osobně. I když je to hodně daleko a tak nevím, zda se mi to podaří. Možná to bude úkol pro děti jako poslední přání matky. :-D

      Vymazat
  6. U bývalé školy ti jistě chyběla místečka, kam jste si s kamarádkami zalezly a povídaly si. To tak bývá. Potěšilo mě, jak píše Jara D., že se zámek opravuje. Příště už třeba uvidíte nějaké zlepšení ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Vpravo od školy bývala i malá ZOO, kde měli lišku, tchoře a všelijaká další zvířata a my jsme se o ně v rámci výuky i starali a naproti měli pod okny složené dřevo a já jsem tam chodila s kamarádkou hrát si na slavné gymnastky. :-D Jinak jsme chodili hodně do obory a jednou, když odpadla schůzka pionýra jsme zkoušeli v parku za školou kouřit stébla rákosu vycpaného listím. :-D A v zimě se pode mnou probořil led, naštěstí na okraji rybníka, že jsem zvládla vylézt, ale domů jsem došla jako jeden rampouch. :-D

      Vymazat
  7. V parku se nám taky líbilo, i když jsme neutrpěli takový šok jako ty, Maruško. Jen bylo vidět, že je potřeba hodně rychle dost peněz, budovy byly velmi zchátralé...
    Přeji hezký podvečer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, zámek už se opravuje, našla jsem na popud Jarušky dost fotek a i ten parčík z posledních dvou fotek je krásně revitalizován. Jen se obávám, že stát má za poslední období dost veliké výdaje kvůli zmírnění dopadu nouzových opatření a práce na zámku budou zastaveny. Ono, když si člověk odmyslí ty vzpomínky, tak ten park krajinářsky moc krásný. Stejně jako se mi moc líbil zámecký park v Dačicích, i když bylo po dešti. Je také terénně členitý a s rybníkem.

      Vymazat
  8. Evi, do těchto míst chodím pravidelně, když zavítám do H. Týna a moc se mi v parku líbí. Překvapila mne budova muzea a jsem ráda za ty starší fotky, celkem změna. (K horšímu) Také na zámku jsou nyní zaslepené klenby asi nad mostem, pro mně další velká změna. Mé fotky najdeš přímo v záložce H. Týn.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tvoje fotky jsem si prohlížela a nyní jsem se dověděla tady z komentářů zde a pak z různých fotek na netu, že se zámek opravuje. Budu se tedy těšit, až někdy pořídíš nové fotky ty, když tam jezdíš častěji. Mám z toho radost, že se konečně zámek dočkal oprav. Také jsem si na jednom snímku na netu všimla, že ten kousek parku před zdí, hned u křižovatky už je také upraven. Moc ráda bych se tam zase někdy podívala. Měj se hezky.

      Vymazat
  9. Maruško,tak sis zavzpomínala.Na mě to všechno působí moc krásně i když pro tebe se to změnila.Líbí se mi hrad i muzeum.A park je nádherný.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muzeum je úplně nefunkční, myslím, že expozice byly přeneseny do zámku a jak jsem se dověděla, zámek se již opravuje. Ale věř, že se mi i tak v parku líbilo. Je rozsáhlý a ty rybníky poskytují domov labutím a jiným vodním živočichům. Moc ráda bych se tam ještě vrátila.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.