středa 5. května 2021

Bratislavský hrad-Slovensko

 Z Děvína jsme se vydali do Bratislavy, kde nás čeká návštěva hradu. Projdeme se jen jeho exteriéry, protože další kroky povedou do centra města. Autobus staví na parkovišti přímo před hradem.


Baroková zahrada
... a vracíme se do autobusu, který nás doveze na nábřeží k přístavišti, odkud se vydáme na procházku městem. Škoda, že nesvítilo sluníčko, fotky mohly být zářivější, ale byli jsme rádi, že nepršelo. 

Z internetu jsem si půjčila fotografii, která zobrazuje celý hrad
Že je to nádhera. 

16 komentářů:

  1. Marie, hurá, dík za tento článek a foto, v Bratislavě jsem byla jen jednou, kdysi na služební cestě, na hrad jsem se nedostala, ale asi 2x jsme jeli při zájezdu okolo, moc by se mi chtělo nahoru vylézt a taky staré město projít. V některé kavárničce se usadit a koukat okolo. Tak třeba někdy. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc jsem se na tento zájezd těšila. Hrad je krásně opravený, zadní trakt se ještě opravuje. Moc se mi líbí v té bílé podobě. Také si to tak představuji, posedět a kochat se ze zahrádky nějaké kavárničky. Prostě nespěchat. Jen ty poznávací zájezdy jsou tak natřískané programem, že si to člověk skoro užívá až dodatečně při fotkách. :)
      Já jsem si letos na září naplánovala zájezd do svého rodiště. byla jsem tam před pár lety, psala jsem články z dovolené 2005, ale mnohé se změnilo, a protože třeba prohlídku zámku mohu vynechat, věnuji ten čas zase prohlídce něčeho jiného. Jen aby to září zase nebylo poznamenané nějakými překážkami ve svobodném pohybu.

      Vymazat
  2. Maruško, krásné fotografie. V Bratislavě jsem nikdy nebyla a Bratislavský hrad je opravdu nádherný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je krásný a ještě se opravuje ten zadní trakt za zahradou. Chtělo by to více času. prohlídky jsou myslím i interiérové.

      Vymazat
  3. Vůbec se nedivím, že byl tento krásný Bratislavský hrad vyhlášen kulturní památkou. Osobně jsem ho nikdy nenavštívila, ale tvoje fotky se mi moc líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrad je na krásném místě a nad Dunajem se majestátně vypíná. Těšila jsem se na plavbu po řece pod ním, ale vyfotit se nedal. Ještě jsem nevěděla, že mohu jít na zadní palubu a vyfotit ho bez skla.

      Vymazat
  4. Majko, krásné fotky. 👍👍👍 Vzpomínám si na procházku hradem, je to tak strašně dávno. Díky tvým fotkám jsem se mohla vrátit v čase a zavzpomínat.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Zase místo s krásnými výhledy, především na most do Petržalky. Na prohlídce interiéru jsem ale nikdy nebyl.
    Hrad kdysi měl žlutou barvu, ale po novém omítnutí zbělel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty budovy před samotným palácem jsou žluté a tak si troufám odhadovat, že pro doladění celku bude i ten zadní trakt za zahradou žlutý. Jsou to ale jen mé spekulace. Možná, že v současné době už bych odpověď někde sehnala. :)

      Vymazat
  6. Byla jsem na Devíně, ale na Hrad jsem se už nedostala z časových důvodů. Je to pěkná památka a viděla jsem ji tvýma očima. Děkuji ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, když jede člověk soukromě, tak toho nemůže tolik navštívit. Ale i ty zájezdy bývají docela náročné na čas. Ale zse nás autobus zaveze snadno, kam je naplánováno. :)

      Vymazat
  7. Moc hezké fotografie. Kdysi jsme Bratislavou jen projížděli a ještě bylo příšerné počasí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla v Bratislavě jen jako malá a to také s krátkou zastávkou při projíždění.

      Vymazat
  8. Krásný hrad a hodně se mi líbí parkové úpravy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahrada je nádherná. Ale našli se i cizinci, kteří vstupovali do těch záhonů. Snad si mysleli, že jsou to cestičky a fotili se v nich.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.