neděle 21. listopadu 2021

Památník holokaustu ve Valašském Meziříčí

Když už jsem u těch památníků, nesmím zapomenou zmínit i ten, který byl postaven na Vodní ulici. 
Památník holokaustu.  

Dovolím si citovat z městských stránek: ".....Vyrostl na břehu Rožnovské Bečvy, v blízkosti bývalé synagogy, která byla v 50. letech minulého století stržena a tamní hřbitovní náhrobky použity ke stavbě domů.

Město vyzvalo čtyři autory, aby připravili možné řešení pietního místa. K realizaci byl jako nejvhodnější vybrán návrh místního architekta Zdeňka Trefila a Jana Zemánka. Dominantu památníku tvoří podstavec s prostorově ztvárněnou Davidovou hvězdou, kterou připomíná i celkový půdorys. Hvězda je zhotovena ze dvou vzájemně se prolínajících trojúhelníků - první je z vyhlazeného dřeva, druhý ze železničních pražců symbolizujících strastiplnou cestu Židů do Terezína.

Transport připomíná rovněž kolejnice zapuštěná do země a opatřená názvy dvanácti míst, ve kterých meziříčští Židé za války zemřeli násilnou smrtí. Hlavní součástí památníku je deska z leštěného mramoru. Na ní jsou vytesána jména, data narození a úmrtí všech 150 obětí holocaustu. Stavba památníku přišla na přibližně 1 milion korun. Většinu nákladů neslo město, částkou 100 tisíc korun přispěla Židovská náboženská obec v Ostravě. "


Jen jsem nenašla tu kolejnici, o které se článek na stránkách města zmiňuje. 

17 komentářů:

  1. Maruško,to je zajímavý památník.Zaslouží si,abychom o nich věděli.Přemýšlím o dalších tematických výletech,ale nic mě nenapadá.Dnes jsem už říkala,že se musíme s manželem někam podívat.Ovšem ono v noci zase pršelo.Než tohle ať radši mrzne a na horách napadne sníh.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, nyní je takové přechodné období, které nemá rád ani milovník podzimu. :-) Také sedím více doma. Ještě mohu vkládat články o našem městě, ale na výlet mě to nyní neláká. Těším se na sníh. :) také se měj hezky.

      Vymazat
  2. Tak přesně na to jsem se chtěla zeptat. Kde je ta kolejnice ...;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi nebyla dostatečně zabudovaná do země a někdo ji odnesl do sběru. Nejspíš byla železná. :) Ale jestli tomu tak bylo, tak fakt nechápu, že na to není zákon, že takové věci (pokud tam byly nápisy) sběrna nesmí přijmout.

      Vymazat
  3. Maruško, ráda jsem poznala zajímavé místo ve vašem městě. Je dobře, že se na oběti nacismu nezapomíná.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško, tahle místa jsou nesmírně důležitá! Nesmí se zapomenout!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Hezky nafoceno - ze všech stran, tak to mám nejradši. A potvrdila se moje domněnka - není to kolejnice, ale železniční pražce! Cituji z Wikipedie: "Hvězda je složena ze dvou dřevěných trojúhelníků, které jsou vzájemně propleteny. Jedna část Davidovy hvězdy je z vyhlazeného dřeva, druhá část je složena z železničních pražců jako připomínka cesty do koncentračních táborů. Valašskomeziříčtí Židé byli transportováni nejčastěji do koncentračního tábora Osvětim a do vyhlazovacího tábora Treblinka."
    Kolejnice je něco jiného než pražce.
    Ještě se musím mrknout, kde je ve městě ten památník, až tam zase někdy... Přeji slunečnou neděli, u nás svítí ☺.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano pražce jsou součástí hvězdy a nejsou na nich žádné nápisy. Na kolejnici byla uvedena místa, kde došlo k tragédiím.
      Promiň, ale je mi jasné, co je pražec co kolejnice. A kolejnice byla zapuštěna do země, nebyla součástí Davidovy hvězdy.

      Vymazat
    2. Chtěla jsem to vysvětlit, protože na některých stránkách se píše jen o kolejnici, v žádném případě jsem Tě nechtěla urazit.

      Vymazat
    3. V celé citaci článku, na který jsem tu původně měla odkaz ze stránek VM jsem si tu kolejnici nevymyslela, v článku se o ní psalo. Citace je přesná. Už ten článek nemohu najít, ale jak jsem sledovala staré fotky ze všelijakých akcí, tak tam ta kolejnice nebyla. Že je hvězdě trojúhelník z pražců jsem uvedla. Ve městě byly zbudovány kameny zmizelých. Tato místa měla původně prá na kolejnici být. https://zl.patriotmagazin.cz/kameny-zmizelych-ve-valasskem-mezirici-pripominaji-obeti-holocaustu

      Vymazat
    4. Neurazila jsem se, jen se snažím tedy tuto záhadu vyřešit. Zarazilo mne, že je to v jedné citaci jednoho článku. Jak složení hvězdy, tak zapuštěná kolejnice. :) No nepůjdu se asi kvůli tomu ptát na radnici. Ale někdy si ještě projdu ty zapuštěné kameny zmizelých na několika místech ve městě.

      Vymazat
  6. Důstojný památník a připomínka hrůz a šíleností, kterých jsou lidé na lidech schopní. Děkuji za takové příspěvky, Maruško.

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý památník a hezky jsi ho nafotila. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  8. Památník je vkusný a decentní, jeden jsem viděl v Berlíně, ten je ale monstrózním seskupením kamenných bloků.

    OdpovědětVymazat
  9. Marie, moc pěkně jsi památník nafotila a pokud bych se tam dostala, jistě bych se na něj šla podívat. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  10. Je to krásný památník. Nikdy by se nemělo zapomenout na holocaust...

    OdpovědětVymazat
  11. Památník je hezky zhotoven, i jeho umístění je zřejmě na hodném místě. Hlavně, aby se nestal terčem vandalů a sprejerů.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.