pátek 26. srpna 2022

Hrad Český Šternberk

Tento hrad jsem chtěla navštívit již dávno, ale zatím byl pro mne nedostupný. Vlastně mě k jeho návštěvě zlákaly knihy Vlastimila Vondrušky, který je mým oblíbeným autorem. A díky novince  mé  cestovní kanceláře se mi přání splnilo. A je druhým místem, které jsem ve Středočeském kraji navštívila a Vám ho nyní mohu představit ve fotografiích mýma očima. 

Na tak mohutný hrad mi nádvoří přišlo docela maličké.
Pohled do okolí
Interiéry hradu i historii nám přiblížila průvodkyně, která se mi velmi líbila. Tedy nemyslím nyní vzhled, ale její výklad. Nemám ráda, když někdo odříkává naučený text. Tato průvodkyně nám vyprávěla příběh.
Škoda, že jsme hrad neviděli z jiného úhlu v celé jeho kráse, ale to už se nedá nic dělat. Máme za sebou druhou památku dnešního dne. V plánu je ještě jeden krásný zámek, ale jsme prý trochu v časovém presu a vedoucí zájezdu pro nás ještě zajistila pozdnější oběd, tak honem nastupovat a jedeme dál. 
Zatím si odpočiňte, protože ještě se dnes našlapete. :-)

12 komentářů:

  1. Už jsem navštívila dost hradů a zámků,ale na tomto jsem ještě nebyla,tak jsem ráda,že jsem se s tebou a hezkými fotkami mohla do něj podívat,hezké dny....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, stále máme co dohánět. Je tu hodně krásných a zajímavých památek.

      Vymazat
  2. Maruško,je to moc krásný hrad.Ty stropy a stěny jsou nádherné.Já mám s většími stavbami problém vždy.Nikdy nenajdu místo,abych je měla v objektivu celé.Od mé sestry to sem není daleko,už jsme o tom mluvili,že bychom se na hrad podívali.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, určitě stojí za vidění. I příběh posledního majitele Zdeňka Šternberka, který na hradě bydlel a zemřel je hodně poutavý.

      Vymazat
  3. Maruško, nemáme to zase až tak daleko, přesto jsem tam dlouho nebyli. Kamarádka zažila prohlídku s hrabětem Šternbergem, je dávno po smrti a ona na to moc ráda vzpomíná... Dobrá průvodkyně je skutečně výhra! Miluji výhled na něj ze silnice od Uhlířských Janovic, ale zastavit na fotku se tam nedá...
    Měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Zdeňkovi Šternberkovi nám průvodkyně vyprávěla. Celý jeho příběh i jak původně nechtěl žádat o restituce, ale nakonec požádal a dokonce se na hrad přestěhoval. Byl to prý velmi laskavý člověk. Nevím, jestli on při provázení návštěvníků mluvil o svém životě. Zase možná dál k dobru jiné historky.Průvodkyně nám o něm vyprávěla hodně. Zemřel v lednu 2021 na svém hradě.

      Vymazat
  4. Tak ten Český neznám, jen ten náš, Moravský. Ale interiéry jsou tam parádní. Moc se mi líbí ten rodokmen....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom moravském jsme také byli (už před časem) i v klášteře a muzeu času. To je velmi pěkně udělané.

      Vymazat
  5. Maruško,děkuji za tu krásnou prohlídku ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásné fotografie. Tam by se mi moc líbilo. Nádherné. Děkuji za úžasnou podívanou. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, tak jsem si hezky zavýletovala s Tebou, nikdy jsem tam nebyla. Přeju příjemnou neděli, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Tam jsem vloni jela a nedojela... zůstala jsem v Senohrabech. Snad se tam dostanu. Krásné dny.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.