středa 10. května 2023

Pohádkový orloj v Zašové

V pondělí 8. května se rýsoval krásný den a jelikož jsem si potřebovala odpočinout od zahrady, napadlo nás jít někam na výlet. Ale v okolí už to všechno známe. Co takhle podívat se do Zašové, prý je tam Pohádkový orloj. Měli jsme štěstí, i když je svátek, autobus jede až do Zašové na konečnou, tak se svezeme alespoň na zastávku Zašová - Stračka. 
Stračka je pramen, ale i místo, které v minulosti sloužilo jako poutní cíl ke kapličce Panny Marie. O dnes je místo pěkně udržované. Než tedy dojdeme k pohádkovému orloji, stavíme se zde. Cestou mineme sousoší valašská rodina. 
A nyní po schodech vzhůru.
Orloj se spouští automaticky, ale jinak ve všední den a jinak o víkendu. Ale je svátek a tak nikdo neví, zda se orloj spustil již v 10 nebo se spustí nyní v 11. hodin. Ale rozhodli jsme se počkat, jak to dopadne. A dopadlo to. Pan majitel se dostavil a mimořádně orloj spustil. A v obou okýnkách se postupně ukázaly pohádkové postavičky. Při výměně postavičky se ozve cinknutí. 
Nejhezčí úsek travnatou cestou mezi koňskými pastvinami.
A jsme v obci Krhová a těšíme se na oběd do restaurace U Bundárů. Je tu nabito, ale místečko si najdeme. Obsluha je rychlá, jídlo chutné, ceny nízké. Po obědě již jdeme na zastávku MHD poblíž restaurace. 
Už se těším domů. Ušli jsme jen i s ranní cestou na autobusové nádraží 8 km, ale už si ráda odpočinu. 
Přeji i další hezké dny. 

17 komentářů:

  1. Maruško, skvělý výlet a ta modrá nemá chybu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl opravdu nádherný den. Jsem ráda, že jsem Michala vytáhla ven. Moc se mu totiž nechce chodit ven, když má jít druhý den do práce. :)

      Vymazat
  2. Maruško parádní výlet s Tebou ! Přeju hezké dny, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda jsem si příspěvek pročetla a prohlédla, protože budu možná jedna z mála, kdo řekne - tam to znám. Na Valašsko jsme jezdili pravidelně, Zašovou, Krhovou i Stračku znám, ale ten orloj ne. Ovšem, restauraci U Bundárů mohu jen doporučit, jestli si dobře pamatuji, byli jsme tam 3x na oběd či obědo-večeři a spokojenost veliká. Tam se žije klidněji a čeho si hned všimnu, nikdo moc nespěchá. ☺ Jen ty lesy na svazích také prořídly...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten orloj je úplně nová záležitost. Do provozu byl daný loni. U Bundárů se je i na co dívat. Starožitností plno, kam se podíváš a všelijaké cedulky s hláškama. Jen je tak dost šero, ale vaří dobře a levně a to je důležité. Lesy se asi kácí všude, krajina se mění a výhledy jsou pak jiné.

      Vymazat
    2. To je pravda s tou restaurací, také jsem si tam fotila a já na Valašsko jezdím ráda, tam jsou srdeční lidé, tak se ani v takové restauraci nezdráhám fotit, hned zapředu hovor s nějakým tatíkem, který tam přišel na pivo a pokecáme, no sranda. Tady u nás to nezažiju. Musím se mrknout do mapky, kde ten orloj přesně je. Já si na tom nejvíc cením, že i v dnešní době se najdou lidé, kteří takový orloj vytvoří, tím přitáhnou zájemce a turisty a vesnice se zviditelní. Pak tam lidé rádi jezdí.

      Vymazat
  4. Maruško,to je nádherné místo.Orloj je jedinečný,moc se mi líbí.
    A ta příroda,nádherné fotografie.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jituško. Do Zašové mám ještě někdy namířeno, protože jsme nestihli právě ten klášter, který zmiňuje tabule NS. V klášteře byl ústav pro postižené a nedávno byl i se zahradou otevřen veřejnosti k prohlídkám. Zašová se docela snaží. Mají tu i maličkou rozhlednu, o té jsem kdysi také psala. :)

      Vymazat
  5. Maruško, děkuji za představení kouzelného místa! A ty šťavnaté pastviny - nádherné fotky!
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při takovém výletě si také uvědomím, jak je u nás krásně, když je krásně. :) Ty koníky znám i z různých závodů. Jen jsem ještě nebyla v této části a tak jsem byla procházkou nadšená.

      Vymazat
  6. Majko, nádherné fotky. 👍👍👍 Vnučky tu byly na dovolené s druhými prarodiči v roce 2021 a už tehdy jsem si říkala, jak je tam u vás krásně.
    Měj hezké májové dny. 🌸🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Valašsko je drsné, ale i kouzelné. Možná, že dneska už je to jiné, než dříve, žije se tu lépe než dříve. Mně se na naší malé zemičce líbí, že je krajina tak různorodá a v každém kraji ČR je něčím typická. Někde kopce, jinde rovina, onde zase skály.

      Vymazat
  7. Maruš, ušli jste pěkný kus cesty. Orloj je pěkný, viděla jsem ho v televizi a autor chodil vedle do třídy, tak si ho znám. Konečně vím, že orloj je na konci ulice Rakové, neměla jsem tušení, kde ho hledat. Snad se tam taky vypravím, přes kopec to není tak daleko. U nás u Bundárů se vaří dobře, rozvážejí obědy i důchodcům, třeba se někdy taky přihlásíme. Mohli jste se u nás zastavit za kožuškami🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, my jsme si říkali, že jestli to stihneme, tak se stavíme, ale autobus do Zašové jede ve svátek až po 10 hodině a nám ta procházka vyšla akorát na oběd a na aotobus do města. Ani do města toho moc ve svátek nejezdí. A navíc, bychom přišli akorát na oběd a to se nedělá. :-D Dneska tam máte závody veteránů. Michal doma vzdychá, že chtěl jet na zahájení lázeńské sezóny do Luhačovic, ale vzpomně si pozdě. :-)

      Vymazat
  8. Moc pěkný výlet jste si udělali. Orloj se mi moc líbí a líbí se mi ale všechny fotky, které jsou jako vždy OK !
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkná zajímavost, být majitelem bych se ale bál, aby orloj nějaký vandal neponičil, když je tak volně přístupný.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.