neděle 24. září 2023

Olomouc je fotogenická

 v každém ročním období. V poslední době ji zmínilo několik blogerek. Já jsem do tohoto krásného města zavítala 13. září. Vždy nás sem zavede kontrola na revmatologii, při níž  máme v plánu navštívit  vždy jinou část města. Tentokrát to mělo být Hradisko.

Přesto jsme plán nesplnili a opět se zatoulali na  Horní náměstí a do rozária v botanické zahradě. Na Horní náměstí, hlavně k radnici mne zlákala blogerka Hanka upozorněním na opravené znaky na radnici. Hanka znaky dokonale představila spolu s kašnami. Já jsem kašny popsala v březnu, ale to byly bez vody a tedy docela smutné. Tentokrát to bylo jiné.  Protože to jinak neumím, nabídnu vám opět "milion" fotek.
Na horní náměstí projdeme kolem kostela sv. Mořice s vyhlídkou, kterou jste se mnou již také mohli navštívit dříve.
Olomoucká radnice s restaurací a orlojem
Caesarova kašna
Radnice se slunečními hodinami
Arionova kašna
Sloup Nejsvětější trojice. Na druhé fotografii je vidět do ulice 28. října, která je kryta barevnými větrníky, které již představila na svém blogu VendyW.
Herkulova kašna
Olomoucký orloj
 V radniční restauraci jsme si fakt pochutnali. Hovězí polevka, kuřecí plátek a steak z panenky, bramboráčky s nivou a skvělá  zelenina. Za skvělou tedy přijatelnou cenu meníčka.169,- Kč a jako bonus cinkání orloje ve 12 hod.. :)
Školní ulice
Studentské koleje
Žerotínovo náměstí
Katovská branka
Bezručovy sady
Botanická zahrada
rozárium
Pohodička u kafíčka v rozáriu
Sochy Herkula z roku 1757
Jakubský výpad
Parkánové zahrady (zahradníci neuhlídali housenky zavíječe zimostrázového a nechali zničit buxus).
Kanovnická rezidence. 
Další návštěva Olomouce nás čeká zase v březnu. To už se zase snad podíváme do jiné části města.
V Olomouckém kraji je i spoustu zajímavých míst mimo toto krajské město.
Prozatím tedy přeji krásné podzimní dny.

14 komentářů:

  1. Maruško,co dodat,Olomouc je nádherná a lákavá.Znám ji už od Hanky a i od Vendy.Být od nás aspoň o pár km blíž rozjedeme
    se tam.Radnici mají nádhernou,ale i krásné sochy,úžasný sloup,rozarium.Je tam mnoho krásného a to by chtělo aspoň na víkend,
    aby se to všechno stihlo.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky, Maruško! Ráda jsem si zavzpomínala na naše velikonoční toulání městem. Udělali jste si hezký den, doufám, že i kontrola byla OK!
    S housenkami bojuji taky, zatím vyhrávám...
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Kašnám jsem se věnovala stejně jako radnici a znakům před dvěma lety v sérii při první návštěvě. Botanická, tedy další část je v plánu, a v restauraci u radnice jsem si taky pochutnávala poprvé. Nemohla jsem jinak než obalované plněné olomoucké syrečky ;-´. Taky mne mile překvapila už tenkrát cena. Ty parkánové zahrady jsem stihla nafotit s krásným zeleným buxusem.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruš, Olomouc je nádherná, taková moravská Praha, co se památek týče. Obdivuju kašny a že jich v Olomouci je. Těch buxusů v zahradách je škoda, že je nechali zničit zavíječem. Mi tak sežrali dva buxusy, ostříhali jsme je a už nám zase krásně rostou, pravidelně stříkám a kontroluju je.🥰

    OdpovědětVymazat
  5. Nafotila jsi pěkné fotky. Olomouc je třeba poznat, aby ji člověk mohl obdivovat. Ta fotogeničnost je dána tím, že je to druhá největší (po Praze) památková rezervace u nás. Dostala jsem pobyt v Olomouci k narozeninám a za týden ještě nepoznáš všechno. Plusem je, že to máme mnohem blíže než Prahu. Podle termínu další návštěvy tipuji, že kontrola dopadla dobře. ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Na Tvých fotkách je obzvlášť fotogenická. Krása!
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  7. Olomouc je krásné město s mnoha památkami.Přestože je vzdálená jen 27 km od mého bydliště a poměrně jsem tam často,jezdím tam i do divadla ,neznám ještě všechny její krásy.To je jako jet párkrát do Prahy a poznat všechny její památky.Díky tvým fotkám jsem se zase něco nového dozvěděla.Přeji pěkný podzim...

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško, loni nebo kdy to bylo jsme si s kolegyní Janou dopřály návštěvu Olomouce na celý den a stejně jsme neviděly vše, i tak jsme si tam smlsly a nafotily a oběhaly hodně. Krásně jsi fotila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Už jsem Olomouc obdivovala na blogu u VendyW, ale ráda jsem se koukla i na další místa s tebou.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  10. Maruško díky za moc hezké fotografie z Olomouce, pokochala jsem se u Tebe, měli jste pěkný výlet. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Chápu, že se nemůžeme odhodlat některé fotky neukázat - vždyť jsou tak krásné... Já to začínám řešit tak, že z jednoho výletu se pokusím udělat více příspěvků, protože nemám tolik času na delší příspěvek (práce na chalupě). Maruško, díky za krásný výlet, který snad někdy i absolvuji ve skutečnosti.

    OdpovědětVymazat
  12. Nádhera,děkuji Eva H.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.