neděle 25. srpna 2024

Vyhlídková místa Velkého Meziříčí

 Poslední den naší dovolené ve Velkém Meziříčí jsme věnovali některým vyhlídkovým místům.

Vydáme se od hotelu Pod zámkem již známou cestou kolem železničního tunelu pod dálniční most. Cesta není turisticky značená, ale je zde vyšlapaný chodník zakreslený i na mapy.cz. Hned za pilířem dálničního mostu stoupáme kousek nahoru a dostaneme se nad tunel a dál až nad dálnici, kde máme jako na dlani město se zámkem i dálnici. 

A jsme nahoře.
Železný trůn je docela pohodlný
dále jdeme kousek směrem k rozhledně Fajtův kopec

Až k rozhledně jsme ale nešli, vrátili jsme se stejnou cestou zpět do města. Stejně bych asi ani já do té výšky nevylezla a v dusném počasí a po celém týdnu chození jsme se na rozhlednu jen podívali díky přiblížení fotoaparátem. 

Ve městě jsme šli na oběd a po obědě jsem si já vyšlápla na městskou věž, která je součástí kostela sv. Mikuláše a také skýtá krásné výhledy na město i dálnici. Výstup na věž si zpříjemňuji odpočinkem u panelů s historií města a některých objektů. Ale musím konstatovat, že výstup je docela schůdný. 
A když už jsme u kostela, podíváme se i dovnitř, když je otevřený, ale to až zase příště, dneska už těch fotek bylo dost a dost. 

15 komentářů:

  1. Krásné fotografie Maruško a moc hezká vyhlídková místa. Už jsem také zažila sítě nahoře na věžích. Někde byly dokonce docela husté, aby se jim do věže nenastěhovali holubi. Děkuji za hezkou podívanou a přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že ty sítě byly dost daleko od zábradlí, takže se nedal objektiv prosunout okem. Tyto jsou asi kvůli bezpečnosti, ale možná, že i toho ptáka to odradí.

      Vymazat
  2. Maruško, ta věž je super - výstup na ni, to je výkon, ale ty výhledy, záviděníhodné. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to ani tak strašné s tím výstupem. Čekala jsem, že to bude horší v závěru, ale měli dobře zajištěné zábradlí, takže se to dalo a nikdo mi nešlapal na paty, hlavně cestou dolů. :)

      Vymazat
  3. Maruško,výhledy z věže jsou nádherné.Na kovovou rozhlednu bych nevylezla,mám z takových strach.Zaujal mě železný trůn
    Měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
  4. Fajtův kopec - v mladší době mého žití se tam jezdilo na sjedovky....ha kdeže ty doby jsou. A pořád nějaká vzpomínka....Majko Tvé fotky jsou jedna velká procházka jedným životem - mým. Posílám pozdravení - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kde jsou ty časy, když jsme ještě holdovali zimním sportům. Na Fajtově kopci je ski areál stále. Když tak koukám na mapu, tak jsme byli kousek od rozhledny a já jsem si myslela, že je mezi námi a rozhlednou ještě údolí a pak znova další stoupání, No měla jsem se na mapy podívat pořádně. Převýšení už jen 25 m. Mírné stoupání v závěru od místa, kde jsme se otočili na zpáteční cestu. Njn. tak třeba příště. :-D

      Vymazat
  5. Pozorně jsem si to pročetla a někdo řekne: Kam to jedeš?? Vždyť tam nic není. ... Kolikrát jsem to slyšela, ale je vidět, jak to neplatí, jen záleží na šikovnosti to objevit a pak se člověk nestačí divit. Zaujalo mě víc věcí - ten kostel je dost podobný kostelu v Bílovci, také mají výstup na věž a byt věžníka jsme viděli v Táboře. Ten trůn je dobrý nápad a jsou to pak zajímavé fotky. Dobré jsou i texty na panelech, protože člověk by měl vědět o místech, kde pobývá, samozřejmě přímo tam mnohé nelze číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, přesně tohle mi řekl zeť. Prý co tam? On prý po té dálnici jezdí často a nikdy zámek neviděl. Možná ani neví, že jede po dálničním mostě. :) Nevím, zda zámek není vidět z osobního auta přes svodidla (možné to je) ale my jsme vždy na zájezdu celý autobus už na to místo čekali a vždy se snažili ho fotit. A myslím, že jsme ve Velmezu i v jeho okolí objevili dost přitažlivých míst.

      Vymazat
  6. Maruško, díky za pěkné fotky. Ten trůn na vyhlídce u mostu je skvělý :) a moc se mi líbí rozhledna na Fajtově kopci, má hezký tvar. Pokud jde o věže, tak na ně lezu taky, i když se trochu bojí výšek - kvůli výhledu se překonám :).
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj syn se také hodně bojí výšek a nedokáže to překonat. Vždy čeká dole. Když jsem ho třeba dostala nohoru, tak nikdy nevylezl na ochoz. Úplně zdřevěněl jako mr. Bean na tom skokanském můstku nad bazénem. On nevyšel ani stezku v korunách stromů na Lipně nebo v beskydech na Pustevnách. Vždy jen kousek a zpět. No má to tak a je mi ho líto. Je mi i líto, že ho nedostanu na lanovku ať je sedačková nebo kabinková. Situace na zájezdě ho dunutila vyjet lanovkou na Lipně k té stezce, ale zpět raději šel pěšky. Donutila jsem ho jednou vyjet kabinkovou lanovkou na Skalnaté pleso a zpět, ale málem umřel. Tak už ho nenutím, ale je tolik krásných míst, kam kvůli tomu nemůžeme. Všimla jsem si, že hodně můžů tímto trpí.

      Vymazat
  7. Také se hlásím k těm co se bojí výšek. Na Děvíně v Bratislavě manžel již chtěl volat hasiče aby mne snesli dole. Na Oravském zámku jsem zaplatila takové vstupné, že mne z toho omývali a zústala jsem čekat na výpravu dole, protože tam mezi jednotlivýma prknama schodů bylo vidět dole a to já nemůžu. Kde je to pevné a neni vidět dole tak ano to jde. Paradoxem je, že k 50tinám jsem absolvovala tandem seskok padákem a šla bych znovu. Ovšem ty mezery mezi schodama to teda né a myslím, že ten skleněný most také né - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, to je zajímavé. Ano je hodně lidí, kteří se bojí výšek a netroufají si na rozhledny a podobně, ale obdivuji, že ty se nebojíš vlézt do letadla a pak dokonce seskočit s padákem. Byl to sice tandem, kde se spoléháš na zkušeného parašutistu, ale i tak, to já bych nedokázala. Já bych se ráda proletěla balónem, ale nemám odvahu. Ne, to nedám, i když cesnou už jsem se proletěla z letiště v Drahotuších nad hradem Helštýnem a Hranicemi.

      Vymazat
  8. Pěkné výhledy jste měli. Ten trůn se mi moc líbí. Jo,jo výšky ! Ty nemá rád můj muž. Na rozhlednu bych ho nedostala ani za nic.
    Mně to nevadí.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem vypozorovala, že ten problém s výškou mají většinou muži. Ale na takto otevřenou rozhlednu bych asi také nalezla úplně nahoru. Zdá se mi, že se konstrukce i trochu hýbe ve větru a jak blbě vidím, mám obavy vždy při sestupu. Nesmí tam být nikdo jiný.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.