sobota 24. srpna 2024

Třebíčský zámek

 
Zámek v Třebíči jsme obdivovali a fotili z dálky již mnohem dříve, když jsme před pár lety v tomto městě  přesedali cestou z Telče do Jaroměřic nad Rokytnou a zpět.  I tenkrát jsme měli hodně nabitý program a na  třebíčský zámek nedošlo. Tak tedy až letos při pobytu ve Velkém Meziříčí.
Prošla jsem ledovnou a vyšla kousek u severní brány, kterou jsem se vrátila zpět na nádvoří a šli jsme se pokochat bylinkovou zahradou. 
A nyní už jdeme na prohlídku. Na průvodkyni počkáme u panenek.  A udivuje mne, že s průvodkyní jdeme jen 3. 
Fotek bylo tentokrát hodně, ale už jsem nechtěla zámek rozdělovat na dva články. 
Zítra je poslední den před cestou domů a tak si ještě vylezu na vyhlídkovou věž kostela  a také nad dálniční most, protože i to je docela zážitek. 
Hezkou sobotu. 

18 komentářů:

  1. Maruško, tady jsme nebyla a tak si se zájmem prohlížím tvé fotky. Líbí se mi ledovna i zahrada. A prohlídka jen ve třech - paráda! Občas se zadaří, kasu zámku to sice nevytrhne, ale návštěvník má lepší zážitek než s dalšími třiceti lidmi.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V ledovně byl parádní chládeček. Také se dobře fotí, když jsme tam skoro sami. Jen někde mají třeba prohlídky až od 5 lidí. Bylo dobře, že nás slečna provedla.

      Vymazat
  2. Zámek je krásný i bylinková zahrada.Zaujala mě ledovna.
    Maruško,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V bylinkové zahradě jsme hlavně lovili motýly. V ledovně byl krásný chládek.

      Vymazat
  3. Maruško, tak zámek jsem ještě nikdy neprošla, díky tobě vím, co by mne tam čekalo, pouze vždy kolem zámku.
    Moc pěkné to mají. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Interiéry chce vždy vidět Michal. Byl docela naštvaný, když jsme nešli na prohlídku ve Žďáru nad. S. :)

      Vymazat
  4. Marija, to jsou krásné fotografie. Nevěděla jsem, kam koukat dřív. Máš to správné oko, děkuji, že jsem se mohla zámkem, nádvořím, ledárnou i zahrádkou projít. Hezké dny

    OdpovědětVymazat
  5. Já to neberu z pohledu - tady jsem byla/nebyla ..., to je moc pěkně zpracovaný příspěvek, fotit na zámku neumí každý a tohle se mi líbí. To je z jednoho foťáku nebo z obou?
    Těším se na další. 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, venku fotím foťákem Panasonic DMC FZ 300 a interiéry mobilem, protože ten si se světlem v místnostech mnohem lépe poradí. Syn fotí jen foťákem a musí nastavovat ISO, čas a clonu pokaždé v jinak nasvícené místnosti. Mobil mi umožní oddálení objektivu a zabrat větší část prostoru. Proto bylo super, že jsme byli na prohlídce jen 3 a nepřekáželi jsme si. Je pravda, že pak v editoru ještě vyrovnávám občas "padající" stěny.

      Vymazat
  6. Pěkné to tam mají. Užila jsem si fotky jak venkovní, tak z interiéru.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, že jsi se přišla se mnou projít i po zámku v Třebíši. :

      Vymazat
  7. O Vánocích je vevnitř zámku každý rok výstava betlémů - vTřebíči se také dělávali - venku na nádvoří se zpívá s Animátou Rybovka a aby to bylo ještě vylepšené tak zvou i amatéri aby s připojili. Manžel a si to také vyzkoušel. A u kašny je každý rok slaměný betlém kolem projde velbloud s oslíkem dětem rozdávají cukrátká.....no paráda jak se máme v Třebíči. Vy se mejte také všichni tak parádně - Majko a dávejte na sebe pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, to musí být krásný žážitek. Ty živé betlémy jsou vždy kouzelné. A když vystoupí se svým příspěvkem i amatéři, je to tím oživenější. Jste tam všichni moc šikovní.

      Vymazat
  8. Maruško, hezké fotky - ráda jsem se podívala. V Třebíči jsme sice byli, ale zrovna zámek jsme nestihli :(. Ale musím říci, že jsou tam asi všeobecně hodní - my byli na prohlídce baziliky sv. Prokopa s manželem sami dva, přesto s námi průvodce šel (a bylo to bezva)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že nám se ty prohlídky zámku a baziliky trochu zkřížily. Byly sice naplánované tak, že nazovaly, ale něco se pokazilo. Já bych si baziliku prohlédla raději sama, i když za peníze, ale už jsou pro mne ty prohlídky s průvodcem moc náročné. Stejně si z toho skoro nic nepamatuju.

      Vymazat
  9. Bylo by hodně smutné, kdybych neznala třebíčský zámek, když v Třebíči bydlím, že?! Takže znám, přítel tam mnohokrát vystavoval fotografie. Máme zkouknuté stálé expozice, chodíme na krátkodobé výstavy a další akce. 🙂
    Tvoje reportáž se mi náramně líbí, jsem skoro dojatá, díky, Majko! 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem věděla, že jsi někde od Třebíče, ale nebyla jsme si jistá, zda žiješ přímo v Třebíči. Byli jsme kousek od sebe a nevěděly jsme to. My jsme byli v Třebíči přesně 1. 8. a byla jsem domluvená s Mílou, která také v Třebíči žije a doporučila mi výlet do Dalešic a na přehradu. Sešli jsme se v kavárně, které se u vás říká U tety. S tebou bych se také ráda viděla. Třeba jindy, při jiné příležitosti. Měj krásné babí léto.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.