pondělí 29. června 2020

Hrad Roštejn

Z centra Telče po žluté značce přes obec Doupě je to k hradu Roštejn něco málo přes 9 km. Z Třešti po modré značce o dva kilometry méně, krásnou krajinou Vysočiny kolem rybníků. Zájemci si svou trasu najdou i odjinud a možná většina si sem dojede i autem. Parkoviště je přímo u hradu. Hrad Roštejn není vůbec zřícenina, jak já si vždy mylně hrady představuji.
My jsme do obce Doupě jeli autobusem a prošli jsme se i k rybníčku a pokračovali na hrad. Je to pro nás dnes takový odpočinkový den. 
obec Doupě
Doupský Rybník
Odpočinkové místo Roštejnská obora
Kousek se podíváme do obory.
Žádné zvířátko jsme nepotkali, vracíme se zpět a jdeme po žluté značce na hrad. Oborou zkusíme projít na zpáteční cestě. 
V roce 2014 obklopovaly hrad ještě lesy. Dneska je všechno úplně jinak. 
Hradní zdi již prosvítají mezi stromy
Jsme před vstupní bránou do hradu
Najedli jsme se docela dobře. Kuřecí steak, hranolky a obloha. Sice z plastikových talířků a příborem ze stejného materiálu. 
Kaktusy a sukulenty...to je moje. I když nejsem odborník na tuto krásu, dokážu se z ní opravdově radovat. 
Po prohlídce jsme se vydali na zpáteční cestu, tentokrát přes oboru nejprve s modrou značkou a pak  po NS Roštejnská obora.
Opět jsme nepotkali žádné zvíře, i když jsme se chovali tiše. Možná, že k posedům se sejde vysoká až k večeru. My už pospícháme, abychom nakonec ještě nezmokli. 
Na komentované prohlídce jsme byli, můžete ji se mnou projít příště.  přeji hezké dny.

6 komentářů:

  1. Krásné fotografie Maruško. Tak my jsme jeli autobusem do Třeštic a odtud šli pěšky na Roštejn. Hospoda byla zavřená a také část hradu, protože se tam opravovaly střechy. Kolem stálo lešení a provázelo se pouze jednou částí hradu. Zpět do Telče jsme šli pěšky přes Doupě a Volevčice, kolem Roštejnského rybníka. Navigace nám napočítala celkem 19, 5 km a na místo ubytování jsme se vrátili opravdu "ušlí". Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste si dali pěkně do těla. My jsme měli jen odpočinkový den. Viděla jsem na novějších fotkách na internetu, že jednu dobu bylo na hradě lešení. Jak jste byli ušli si dovedu představit po jednom výšlapu v okolí Tábora. I Tobě pohodové dny.

      Vymazat
  2. Na Roštejně jsem zatím nebyla, ale díky tobě už ho trochu znám. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Připomněla jsi mi jeden lednový výlet. Vkládám odkaz. http://ruzena57.blog.cz/1601/anicka-v-rostejnske-obore

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkla jsem na výlet s Aničkou, ale jak už to na blog.cz je, autor blogu mi zakázal komentáře. je třeba zase jít do žebříčků a tam všechno červené od známých povolit. Už jsou s tím zakazováním fakt hrozní.

      Vymazat
  4. Maruško, děkuji za další krásnou reportáž. Roštejn jsme zatím nepokořili, děkuji za typ.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.