pondělí 8. června 2020

Svojanov - krásné místo na zemi

Tento výlet jsme si dopřáli autobusem z Litomyšle s přesedáním v Poličce. Když jsme vystoupili z autobusu, měli jsme v plánu zaběhnout ke kostelu, zda třeba nebude otevřen a neuvidíme varhany a pak hurá na hrad. Hrad Svojanov byl cílem naší cesty. Ovšem nejprve vám ukážu pár fotek z útulné vesničky, no abych neurazila, z městyse Svojanov v okrese Svitavy na Pardubicku. Když se řekne útulný domov, tak je to tady. Podle upravenosti jsem si myslela, že jde o domky lufťáků, víkendových chalupářů, jak chcete. Ale ne......všechno je jinak.

Kříž byl postaven roku 1872. Původně stál o 20 m dál před domem č. p. 45 mezi dvěma lipami. V roce 1937 byl přemístěn před faru.Vrchní díl kříže byl zhotoven v Horním Poříčí, dolní ve Vlkově. Stál 154 zlatých.
 Hrad Svojanov nad obcí
Pohled na kostel a vpravo kaple sv. Jana Nepomuckého
 Kostel sv. Petra a Pavla - zbudován r. 1786 na místě původní kaple se zvoničkou. Zařízení je převážně z 19. stol. Součástí inventáře jsou také vzácné barokní svícny či gotická křtitelnice. 
Přiblížený pohled u hradní věže
Hotel, za kterým je odbočka a stoupání k hradu Svojanov
Ono se říká: Jaký pán, takový krám..... jaký otec, takový syn.......a jaký starosta, taková obec. A tady se mi moc líbilo a není divu. Než se vydáme k hradu, nedá mi, abych necitovala pana starostu tohoto městyse Ing. Josefa Graciase: "Svojanov je pro mne nejkrásnější kout naší země. Jeho krása je tvořena přírodním bohatstvím i bohatou a hrdou historií, ale především lidmi, kteří zde žijí. Je mi ctí, že mohu mezi těmito lidmi žít, podílet se na rozvoji Svojanova a možná i na potěšení lidských srdcí."

A ještě dodám, že má-li městys jen 372 obyvatel, je to méně než na našem sídlišti a jelikož obec žije velmi bohatým společenským a sportovním životem, jak dokládají stránky obce, musí se všichni znát....jsou jako jedna rodina......A proto se mi asi u nich tolik líbilo, i když jsem ani jednoho z nich nepoznala, ale jejich obec mluví za vše.

Kam tedy příště? No přeci na hrad Svojanov.
Krásný den všem


2 komentáře:

  1. Maruško v té naší zemi je tak krásně, že mě to na nějaké cestování do zahraničí ani neláká. Poznat naši zemi do detailu by chtělo ještě několik životů. Tady je tak krásně. Děkuji za nádherné fotografie a těším se na další.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. já jsem hrdá na to, že máme tolik krásných míst, tak různorodou krajinu a tolik památek.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.