neděle 7. června 2020

Varhany v kostele Nalezení sv. Kříže v Litomyšli

33. kouskem v mé sbírce jsou varhany, ze kterých jsem byla nadšená i díky jejich osudu. Stav kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli byl již v roce 1958 shledán v havarijním stavu a dál stále chátral, až musel být v roce 1968 veřejnosti trvale uzavřen. V roce 1972 byla památka převedena do vlastnictví státu a občas se ukázala sice snaha o rekonstrukci nejen kostela, ale i zařízení, avšak kostel sloužil jako skladiště až to roku 2011, kdy započaly kroky k přípravě a realizaci rozsáhlé rekonstrukce, aby byl kostel v roce 2014 otevřen veřejnosti.

Rekonstrukce rozsáhlých varhan se však protáhla a v době otevření kostela si varhany ještě nemohl nikdo poslechnout. Oprava varhan stála 10 mil. korun a spekulovalo se o tom, zda je důležité a potřebné varhany třikrát přelaďovat. Nejprve díky nedostatečnému vyschnutí zdiva po rekonstrukci kostela a pak pro nízké teploty v kostele a snad i kvůli změněné akustice při instalaci výstavních panelů v galerii na ochozech. Jelikož více varhanářů mělo i více názorů na věc, nevíme, kde je pravda, co bylo nutné, co bylo zbytečné, přesto se v roce 2016 návštěvníci dočkali prvního koncertu.
Při naší návštěvě jsem mohla prohlédnout varhany ze všech stran a tak i fotek jsem naplácala hodně a je mi líto je nezveřejnit.












Při hledání informací o varhanách jsem našla dvě videa, kde se můžete dovědět více o tomto velkolepém nástroji, o jeho původu, stavbě i ladění. Zaujalo mne, že v nástroji je celkem 1526 píšťal, nejdelší má 5,60 m a nejkratší centimetr.




A příště si projdeme samotný kostel, který mne nadchl už i proto, že se zde prolíná baroko s moderními prvky a v kostele se člověk cítí jako ve velké galerii. Ostatně nemá sloužit jen církevním obřadům, ale i koncertům a divadlu.


1 komentář:

  1. Zajímavé , moc krásné varhany a zajímavá jsou i videa o jejich opravě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.