pondělí 3. srpna 2020

Zámek Uherčice

Tento zámek mne okouzlil. Je sice v havarijním stavu, ale nese známky snah o rekonstrukci. Když jsem viděla stav zámku Lešná u Valašského Meziříčí před rozsáhlou rekonstrukcí, věřím pevně, že tady je také naděje. Tento zámek je sice rozsáhlejší než Lešná u VM, ale má hodně příznivců. Hned mne napadlo, že tento zámek by se hodil k uměleckému focení s nějakou modelkou. Však se zde pořádají i svatby. Kontrast schátralosti exteriérů i interiérů s krásou svatebčanů musí být parádní. Zámek stojí za návštěvu.

Historie uherčického panství je velmi rozsáhlá a i sláva kolísající v rukou mnoha majitelů v různých dějinných obdobích. Nebudu zde popisovat historii, když je velmi podrobně zpracována v běhu staletí i v období před i po roku 1945.

Nyní představím zámek ve fotografii, jak jsem ho viděla a zdokumentovala já. Zatím tedy exteriéry.

Na park už díky silnému dešti nedošlo, ale v Uherčicích mají kromě turistického zázemí i malou kavárničku, kde se dá nečas příjemně přečkat. 
Příště vám představím i interiéry zámku, kterému moc přeji vzkříšení. Moje představivost pracovala na plné obrázky a byla jsem nadšená z krásy Uherčic. 

10 komentářů:

  1. Maruško to musel být úžasný zámek a věřím, že se dá zase dohromady. Mám pocit, že se tam točila pohádka O věnečku nebo O svatební krajce. Jedna z nich asi ano. Zdá se mi to podle toho schodiště a vím, že se obě točily v zámcích, které nebyly zrovna v nejlepším stavu. Filmaři tak možná právě tím přispěli finančně na opravy těchto zámků. To veliké nádvoří je úžasné a pomalu se vzpamatovává i zahrada. Je to krásná stavba, která stojí za záchranu.
    Děkuji za krásnou podívanou a že jsem si mohla užít pohledy i ve velkém formátu.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky, máš pravdu, že by se tam mohly fotit třeba modelky. Těším se na fotografie interiérů.
    Včera jsme se byli podívat v Brtnici na zámku. Tentokrát jsme si prošli i interiéry. Jeho stav je také špatný a doufám, že se ho podaří zachránit. Jen by potřeboval větší propagaci a více návštěvníků. Chystám se zpracovat fotky a bude na blogu.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se. Ano o propagaci to hodně je.Letos hodně lidí zůstává v Česku, ale stejně navštěvují ty vyhlášené lokality s úžasnými památkami a tam zase jejich návštěvností památky trpí. Přece lidé, kteří jsou zvyklí na honosné lokality v zahraničí, nepojedou obdivovat náš venkov. Pak si mnozí i stěžují, jak je to u nás hrozné, poničené špinavé, ale co dokážou turisti zanechat v přírodě, parcích a památkách je katastrofa.

      Vymazat
  3. V Lešné jsme byli a zámek opravdu vstal jako Fénix z popela. Totéž přeji i tomuto místu.😊

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherná stavba,úžasné místo,tam by se mi moc líbilo.Přeji mu,aby se dočkal rekonstrukce.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty fotografie v tom dešti jsou moc hezké - navodily pocit tajemna. Moc se k tomu zámku hodí. Mám z těch tvých fotografií stejný pocit, jaký jsi napsala ty na začátku.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.