neděle 29. listopadu 2020

Eggenburg-Dolní Rakousko

Poslední zastávka našeho zájezdu Dolním Rakouskem je ve městě Eggenburg. Trochu jsme se zdrželi objížďkou, jelikož obec, kterou jsme měli projet byla celá uzavřená kvůli místním slavnostem. Průvodce nás informoval, že i v Eggenburgu jsou nějaké trhy a slavnosti a že tam můžeme utratit poslední drobné. Přijeli jsme před 19 hodinou a přivítalo nás klidné tiché město.

Domy se stavěly sluníčku do cesty a tvořily dlouhé večerní stíny v liduprázdných ulicích a uličkách. Prošli jsme Hlavním náměstím ke kostelu sv. Štěpána, jenž je přilepen na původní hradby obepínající město.



(Na Hlavním náměstí najdeme spoustu historických budov, ale i kašnu a Mariánský sloup)

Kostel se dá obejít dokola a zjišťujeme, že boční vchod je otevřený. To bych nebyla já, i když bezvěrec, abych nejprve nenakoukla a pak nadšeně nefotila, protože jsem měla možnost ulovit varhany. O všech varhanách vyfocených na tomto zájezdu dám samostatný článek do rubriky sbírky.








Městem se nese hlas kostelních zvonů, ale nikoliv z tohoto kostela. Vyjdeme zpět na Hlavní náměstí a vydáváme se za hlasem a věží, která vykukuje za domy.

Zvony svolávaly věřící na večerní mši a tady jsem se hodně osmělovala, zda vstoupit. Nechtěla bych nikoho rušit, ale touha vyfotit si varhany byla silnější. Hned od vchodu jsem jen tak narychlo zamířila objektiv fotoaparátu lodí kostela k oltáři a pořídila první fotku. Pak jsem se potichu sunula blíže k oltáři podél boční zdi až jsem měla varhany nad sebou. Cvakla jsem dva snímky a opět se pomalu vzdálila.




Krátkou uličkou jsme se pak šli podívat k hradbám. Hodně mi toto místo připomínalo naše město Poličku. I tady bylo možné vystoupit na hradby a projít se vytvořeným ochozem, ale už nyní večer byl přístup uzavřen.






A pomalu se vydáváme zpět k autobusu. V jedné z ulic je i muzeum v jehož bráně jsme objevili mapku města. Je vidět, jak jsou domy sestavené v jakési celky okolo zelené zahrady.

Směr Znojmo a dále domů. Do našeho města jsme dorazili před 23. hodinou a jelikož jsme jeli ze směru od Vsetína a autobus pokračoval do Rožnova p. Radhoštěm, nechali jsme se vysadit poblíž našeho bydliště a nemuseli jsme řešit další dopravu. Výlet se vydařil, hlavně počasí bylo špičkové a v tuto dobu, kdy turistická sezóna nenabrala ještě takovou sílu jsme si mohli dokonale vychutnat vše nabízené.


20 komentářů:

  1. Tak tady jsem nebyla, a tak se kochám! Ta úpravnost a malebnost mě v Rakousku vždycky dostane...
    Maruško, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překvapilo mne hlavně, že pokud tu také měla být nějaká slavnost, možná stavení májky, tak po akvi bylo perfektně uklizeno, nikde ani papírek. Hezký den.

      Vymazat
  2. Hezký konec výletu. Procházka městem se mi líbila, nemusím davy lidí a tak to by bylo něco pro mně.
    Přeji hezkou prví adventní neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tobě prima adventní týden. Přemýšlím, zda se tu vůbec nějaká ta akce konala, když tu byl takový klid a uklizeno.:)

      Vymazat
  3. Koukám že město má hradby kolem dokola, ještě původní podobu. To už se dnes asi moc nenajde. Tenhle čas je na návštěvu docela dobrý, není tolik lidí, i když zase mne by moc mrzelo, že ty hradby jsou zavřené.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se mi líbí to vitrážové okno v kostele, to je nádhera... Přeji pěknou první adventní neděli :)

    OdpovědětVymazat
  5. Když se dívám na tady tyto články, tak doufám, že v následujícím roce bude lepší situace s možností někam vycestovat.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezké fotografie, krásné město a ty hradby i kostel mě upoutaly. Přeji Ti krásný advent Maruško.

    OdpovědětVymazat
  7. Rakouská města a městečka jsou opravdu nádherná a i mapka dokládá, jak všechno má řád. A do tvé sbírky fotografií varhan přibyly skvostné exempláře :).

    Název se hodně podobá Eggenbergu, zámku na okraji Grazu.

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško,to je nádhera.Doufám,že bude nějaký kostel u nás otevřený v době adventu.Já si už ani nepamatuji,jak vevnitř vypadají.Nejsem věřící,ale ráda si kostely prohlížím.
    Měj hezký adventní čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já nejsem věřící, ale ani nevím, které varhany mne tak dostály, že jsem kvůli nim prahla po otevřených dveřích. Často se dá nakokouknout jen k oltáři.

      Vymazat
  9. Líbí se mi tvoje záliba fotit varhany. Ty, které jsi ukořistila, jsou skutečně nádherné. Mariánský sloup a májka mě ještě zaujaly na fotografiích. Nyní už ale hezký advent .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano už je období zase někde jinde. Adventní svíčka bliká a Vánoce jsou za dveřmi.

      Vymazat
  10. Překvapila mě ta májka. Nikdy jsem ji jinde než v ČR neviděla

    OdpovědětVymazat
  11. Já zas nejsem takový cestovatel a tak mne ani nepřekvapila. Spíše mne překvapil ten klid a pořádek, když tam údajně byly také nějaké slavnosti. Ale spíše bych řekla, že byly den předtím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.