pondělí 10. května 2021

Varhany ve vídeňských chrámech (53-56)

 Ve Vídni jsme strávili jen několik hodin a za tu krátkou dobu se mi podařilo získat do své sbírky několik kousků varhan. Jelikož na tomto blogu je možné vložit jeden článek do několika rubrik, je tento příspěvek nejen o varhanách ale i kostelích, ve kterých jsou umístěny. 

Katedrála sv. Štěpána

Byla jsem nadšená, když jsme se do katedrály mohli podívat. Katedrála je velkolepá i uvnitř. Překvapilo mne, že je zde i stánek se suvenýry týkajícími se tohoto kostela. Část katedrály byla ohrazena a přístupna jen za vstupné, ale i bez toho se dalo nahlédnout na tuto krásnou památku. Pohled k varhanám mne však překvapil. Varhany jsou v opravě. Ale i tak si je do sbírky započítávám. 
.Také se mi docela pracně podařilo o nástroji v této katedrále sehnat informace. Na rozdíl od   varhan v kostele sv. Michala, kde se varhany dochovaly v téměř nezměněné podobě díky příznivým podmínkám, v katedrále sv. Štěpána je vše ohrožováno vlhkostí a dřevokaznými jevy.
Následující informace jsem poskládala z více stránek, převážně ZDE. O interiéru i exteriéru je informací opravdu vyčerpávající množství, ale o varhanách samotných už tak moc ne. Podle fotografií na jedněch stránkách jsem usoudila, že v katedrále je více menších nástrojů v některých kaplích. Já se však nyní zmiňuji o hlavních obřích varhanách.
Na oficiálních stránkách katedrály jsem si půjčila i fotografii varhan, jak vypadaly před rekonstrukcí. Jsou to také stránky, ze kterých jsem nejvíc čerpala. Kliknutím na fotografii se na ně dostanete.
Netuším, zda se mi někdy podaří vidět nové varhany, tyto bych mohla získat později i od dárce, který bude mít od roku 2020 již tu čest.
Ale kdo ví, jak to v katedrále dopadne. Při hledáni informací o dalších varhanách jsem narazila na stránky největší varhanářské firmy Rieger-Kloss z Krnova, která zřejmě měla postavit nové varhany v katedrále sv. Štěpána.
Firma je v insolvenčním řízení. Do platební neschopnosti se dostala neuhrazenými pohledávkami za největší zakázku odvedenou do Číny. Čína dluží za obří varhany 30 milionů a firma Rieger-Kloss nemůže zaplatiti 15 milionů svým věřitelům. Od roku 2018 firma musela propustit všechny zaměstnance. Je mi z toho dost smutno. Firmy s obrovským podílem ruční práce by měly mít si myslím i nějakou podporu státu. Řemesla vůbec postupně zanikají....

Koukněte na video ČT o výrobě právě těchto varhan. Na závěr druhého kratšího videa reportérka říká, že zatím jsou to varhany poslední. Ani netušila, jak prorockou větu pronesla.

doporučuji obě videa

Kostel sv. Michala na Michalském náměstí

Augustiniánský kostel

Tímto příspěvkem jsem završila výlet do Vídně. 


12 komentářů:

  1. Maruško, krásné fotografie. Do sbírky Ti přibylo několik krásných kousků. Obdivuji umění dávných stavitelů, řemeslníků a umělců, ty klenby a výzdoba jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat
  2. Případ varhan pro Čínu a dopad na krnovskou firmu je hodně smutný, kdysi jsme tam byli na exkursi a pamatuji si, že mluvili také o velké zakázce pro Čínu a jak jsou Číňané jako zákazníci nároční, ale že to dopadne takto, bych nečekal.
    Katedrála sv. Štěpána je pro fotografování neštěstím, protože není od ní odstup, kácí se svislice a pokud chybí širokoúhlý objektiv, nevejde se do záběru.

    OdpovědětVymazat
  3. Varhany i kostely jsou krásné - díky za fotky. Ale s tou Čínou - to je tedy úplné neštěstí....

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné varhany,obohatila jsi svou sbírku varhan.Dýchá z nich a celé katedrály historie a umění starých mistrů....moc hezké...

    OdpovědětVymazat
  5. Ta katedrála je nádherná i vnitřek.A ostatní kostely a varhany.Nad takovým uměním je člověk v úžasu.
    Hezké dny Maruško

    OdpovědětVymazat
  6. Teď jsem fotky prohlédla jen zběžně, ale navečer si je prohlédnu podrobněji a přečtu doprovodný text.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Moc krásné fotografie a zajímavá reportáž. Měj krásné jarní dny Maruško.

    OdpovědětVymazat
  8. Opět hezké záběry kostela, a mohla být jedna z dalších úlovků varhan. Celkem mne překvapilo nedodržení smlouvy na výrobu nových varhan, to je pro takovou firmu naprosto likvidační. Škoda, když takových výrobců moc není.

    OdpovědětVymazat
  9. No, ve Vídni si měla nepochybně varhanové žně!
    Maruško, děkuji za fotky a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Majko, velice zajímavá reportáž z vídeňských kostelů. Vím, že "sbíráš" fotky varhan. Tady sis báječně rozšířila sbírku.
    Měj hezké dny🍀

    OdpovědětVymazat
  11. Varhany u Sv. Michala se mi moc líbily

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.