středa 23. března 2022

Výprava za petrklíčem

Včera jsem se vypravila do místního lesíku, kde znám jedno místečko s výskytem petrklíčů.  Když kvete petrklíč, je tu jaro definitivně, říkám já. Manžel zase dokud neuvidí v přírodě devětsil a podběl, nevěří, že zima ustoupila jaru.  Ráno ještě bývají mrazy, ale i u nás už se petrklíče derou ze země. Kvítky mají ještě krátké stonky a choulí se  trochu do listí, ale jsou tu. 
I kočičky už se nabízejí včelkám, jen ráno tu ještě řádné nebyly, tedy ty včelky. 
Pěkné jarní dny přeji všem. 

12 komentářů:

  1. No nevím, nevím, jestli bych u nás objevila už petrklíče.
    Moc hezké fotky - krásně jarní.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Já při úklidu zahrady našla první prvosenku jarní. Taky sice ještě přízemní, ale už se objevila. Počítám, že do víkendu začnou kvést křivatce.

    OdpovědětVymazat
  3. To je tak krásné, když zase vyrůstají ze země první rostlinky. A ti pylovatí kocouři jsou nádherní - já si je obvykle v přírodě pohladím a pak mám žluté ruce. Pohodové dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  4. Marie, na petrklíče jsme chodila s babičkou na jednu louku v Heřmanově a sušila je a posílala do Léčivých rostlin do Liberce. Jenže ty tvoje, ty jsou zatím prťaví a nenápadní poslové jara, křehcí a opatrní. Krásné fotky! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja se chci jit se sestrou podívat na luka k Jizere.Jako holky jsme tam chodily a louka byla žluta.Teď už jenom sem tam.
    Maruško,krasně si všechno nafotila.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní výprava, Maruško!
    Nádherné fotky!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. A u nás už petrklíče odkvétají...ty se jimi Maruško můžeš ještě těšit,pěkné jarní dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím v petrklíčovém jaru. Pěkně se na ně dívá - a ti kocouři na větvích, ti už jsou správně rozčepýření a poprášení. Jen by mělo trochu zavlažit, je sucho a včeličky musí nosit i vodu. Děkuji a přeji ti takto příjemné pohledy a fotky ještě celé jaro ☺ ♥ ♣

    OdpovědětVymazat
  9. To je krása, mám ráda toto období, kde se příroda probouzí. Super podívaná ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Maruško, přece jen jsi nějaké petrklíče našla a parádně vyfotila. Mě už také jeden na zahrádce vykukuje. Koupené a později zasazené barevné primulky kvetou o 106. Kvetou i modré hyacinty. Kytičky mi dělají radost a nabíjí mě energií.
    Přeji pohodové jarní dny. ♥ ☺

    OdpovědětVymazat
  11. Maruško, je to krásné, jak se jaro hlásí. U nás máme taky místa se spoustou petrklíčů, ale ještě nejsou, monitoruju to. Květy sbírám a suším na čaj. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Také myslím, že petrklíč je jasný doklad jara, neříká se jim primula odborným označením?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.